leeuwenberg

makeni-hospital.jpgdoenan-en-makeni-hospital.jpg

Sierra Leone heeft zijn naam gekregen van de Portugezen, de eerste kolonialisten uit Europa in SL, wat zoiets betekent als de Leeuwenberg. Blijkbaar lijken de bergen rondom Freetown op een leeuw. Dit eerste contact van de oorspronkelijke bevolking met deze blanken uit Zuid Europa is nog altijd merkbaar, want een blanke wordt o’puto genoemd wat Portugees betekent. En dit hoor je vaak, erg vaak.

Het land is straat arm. De burgeroorlog van ’91-’02 heeft het Sierra Leone aan de rand van de afgrond gebracht. Hiervoor verantwoordelijk was de RUF, een rebellenleger wat in eerste instantie voor het goede doel vocht, maar al snel veranderde in een rovende, moordende en op geld beluste bende die geld verdiende met diamantenhandel.

Â

Charles Taylor, de toenmalige leider van het buurland Liberia, was een belangrijk persoon in deze hele ellende. Het schijnt dat hij wapens ruilde tegen de “Blood Diamants” en kindsoldaten ronselde die er bekend om stonden onder invloed van drugs en drank luk raak ledematen af te hakken. Hij wordt op het moment berecht in Den Haag.

Het grootste gedeelte van Sierra Leone heeft geen elektriciteit en stomend water. De gemiddelde leeftijd is 40 en 50% van de kinderen wordt niet ouder dan 5 jaar. Â Al met al een erbarmelijke situatie.

Â

 makeni-mensen.jpg

Â

Na een week van nieuwe indrukken en ervaringen was het weer tijd om richting The Gambia te gaan. Onze tickets moesten 72 uur van te voren worden geconformeerd en dat was natuurlijk niet gebeurd. Hierdoor kwamen we op de reserve lijst en was het de vraag of we alle zes op deze vlucht mee konden. Door het trekken van strootjes  hadden we uitgemaakt wie mogelijk mee zou gaan of  wie mogelijk in zou SL blijven.

De volgende vlucht zou pas over 5 dagen zijn en met de beperkte voorzieningen in de omgeving was dit een aardig saai en akelig vooruitzicht. Maar gelukkig konden we na urenlang met bezwete en samengeknepen billen op het vliegveld te hebben gewacht uiteindelijk en godzijdank allemaal mee. Na een week was het wel mooi geweest en tijd om weer door te gaan.

freetown.jpg

lungi.jpg

2 gedachten over “leeuwenberg”

  1. Filmpje zag er goed uit boys, we waren wat laat met de presentatie. Maar uiteindelijk konden we om 02:00 jullie prachtige beelden vertonen. Met de standaard pikante foto’s en sterke verhalen was het al met al een prima avondje.

    spreek jullie snel weer,

    Maarten

  2. Goed verhaal, Hans! Heel informatief en betrokken; en toch ook weer spannend door die ongewisse avonturen van jullie.
    Wie maakt er zoiets nou mee? Jullie komen niet meer uitverteld, als je weer in Europa bent.
    Maar voorlopig zijn jullie nog lang niet op de helft. Wij blijven jullie graag ‘op de voet’ volgen. Zet hem op samen! Jullie vormen een fantastisch team (heb je nog geen ‘enge ziektes’ hoeven te behandelen?).
    Groeten uit het tamelijk frisse Nederland.

Geef een reactie