S4S Project in Tanzania

In Morogoro, centraal Tanzania, bezoeken we ons zevende project. Een student Industrieel Ontwerpen va de TU Delft heeft hier een werkend prototype van een wortel-verwerkings-machine gebouwd, welke boeren en gemeenschappen in Oost-Afrika in staat stelt om hun cassave’s zodanig te bewerken dat ze het kunnen opslaan in tijden van overvloed, en dit weer kunnen gebruiken in tijden van (hongers)nood.
De reden dat AfricAlive dit project bezoekt is omdat een stichting, opgezet door een groep studenten van de TU Delft genaamd Students for Sustainability (S4S), gaat mee-investeren in de nieuwe productielijn van het Tanzaniaanse bedrijf Intermech, zodat deze cassave-machine op een wat grotere schaal gebouwd kan gaan worden. Een van de eisen die wij als expeditie stellen bij het bezoeken van een project is dat het project een duurzaam karakter moet hebben, en dat bleek ook hier zeker het geval te zijn.
Intermech is een Tanzaniaans metaalbewerkingsbedrijf met een omzet van ongeveer $200.000 per jaar en tien man personeel. Intermech produceert allerlei post-harvesting machines, waaronder de door S4S gesteunde cassave verwerkingsmachine (starch extractor). Intermech is opgezet in Afrika, wordt voornamelijk gerund door Afrikanen, en de gemaakte producten brengen een grote verbetering teweeg in het leven van de lokale gemeenschappen. Op deze manier draagt Intermech, met de cassave verwerkingsmachine, op een duurzame manier bij aan de zelfvoorzienendheid van de Tanzaniaanse boeren.
Vanaf Dar es Salaam aan de kust vertrekken Robbert-Jan en ik (Alexander) voor een lange zweterige busreis naar Morogoro. De stad is omringd door bergen, en ziet er op het eerste gezicht droog, maar zeker niet onaardig uit. Om geen tijd te verliezen, besluiten we meteen een taxi te nemen naar de fabriek. Na vijftien minuten rijden zien we een groot gebouw aan een zanderige weg. Op de zijkant van het gebouw staat met grote letters Intermech op haar witte muren. We kregen de laatste dagen geen contact met ons contactpersoon, en we vallen dus onaagekondigd binnen. Het eerste wat we zien is een grote werkplaats, waar op verschillende plaatsen mensen aan het lassen, en andere werkzaamheden aan het verrichten zijn. Een paar kijken er raar op van de witte verschijning, maar al snel hebben we een gesprek in gebrekkig engels met de opzichter, een vriendelijke man. Hij verteld ons dat ons contactpersoon helaas onverwachts naar de VS moest. Een kleine tegenvaller. We leggen snel uit waarvoor we komen, en de man reageert enthousiast. Als we de camera tevoorschijn halen en vragen of we hem mogen interviewen, verdwijnt zijn lach als sneeuw voor de zon. Na wat grapjes van onze kant overwint de man gelukkig zijn verlegenheid snel, en een leuk gesprek volgt.
Het mechaniseren van het process om Cassave wortels te verpulveren tot meel is erg belangrijk omdat het tijd bespaart; tijd die beter gebruikt kan worden voor andere belangrijke zaken. Daarnaast stelt het mechaniseren van het vermalen van de cassavewortel tot meel de boeren in staat om de meel productie te vergroten zodat de boeren een betere competitieve positie hebben op de markt van andere meel producten. Als laatste stelt het mechaniseren van de meelproductie de boeren in staat een hogere kwaliteit, een grotere hoeveelheid en betere continuiteit meel te produceren om aan de industrie te kunnen verkopen.

Na het gesprek laat de man ons buiten zien wat een cassave precies is; een soort van grote, bittere wortel, en hij legt het principe uit van de machine.
Een gepelde en gewassen cassave wordt van boven in de machine gegooid waar deze vermalen wordt. Bij de pulp die ontstaat wordt water toegevoegd en goed geroerd. Hierna wordt de pulp gezeefd, waardoor de cassavevezels gescheiden worden en afgevoerd. Het gezeefde overblijfsel is zetmeel wat alleen nog gedroogd hoeft te worden alvorens het verpakt wordt.
Helaas is er geen machine aanwezig op het moment dat wij langskomen, want de laatste is net naar een plaatsje op de grens met Mozambique verplaatst, maar het principe hebben we in ieder geval begrepen.
Intermech ziet een enorme behoefte aan voedselbewerking. Ze zijn enthousiast om deze machine in productie te nemen maar missen materiaal en startkapitaal om het ontwerp om te zetten naar een commercieel verkoopbaar product. De verkoop loopt nu deels via NGOs die de machines distribueren naar dorpen en de boeren. Het geld ingezameld door S4S komt hier goed van pas, en wij van AfricAlive ondersteunen daarom ook graag dit duurzame initatief.

Project: Mamelodi

Beste mensen,

Wij hebben wat problemen gehad met de blog, maar die zijn nu voor een groot gedeelte opgelost. Hieronder heb ik nogmaals het project uit Zuid-Afrika gepost: Het project van de Gemeente Delft: Mamelodi.

Veel leesplezier toegewenst!

Bogdan

———————->

Het laatste grote project dat wij bezocht hebben, was het gebundelde project in Mamelodi wat een deel van Pretoria (Tshwane) is in Zuid-Afrika. Dit project wordt gesteund door de Gemeente Delft via de stichting Delft-Memelodi wat op een actieve manier een stedenband onderhoudt met dit deel van Pretoria en levens in sloppenwijken probeert te verbeteren.

Sloppenwijken Mamelodi< Dit project belicht twee hele belangrijke thema's die niet zozeer met de directe primaire behoeften te maken hebben, maar meer het sociaal maatschappelijke aspect van duurzaamheid laten zien. Voor een duurzame maatschappij is het ook nodig naar sociaal demografische aspecten te kijken om te beseffen op welke manier een maatschappij ingericht kan worden om als het ware tot een totaalbeeld van de verbeteringen van het duurzame karakter van een maatschappij te komen. Dit project in Mamelodi belicht dus twee belangrijke thema's van deze sociaal maatschappelijke kant van duurzaamheid: 1. Het tegengaan van een extreem hoge werkeloosheid. In Zuid-Afrika is de werkeloosheid in sommige plaatsen gestegen tot wel 50% van de werkbevolking. Het tegengaan van dit aantal met initiatieven die het project in Mamelodi ondersteunt, draagt bij om mensen een kans te bieden zich voor te bereiden op een baan of goede arbeidkansen te creëren voor deze mensen. 2. Het tweede aspect is het proberen een oplossing te bieden voor het tekort aan goede huisvesting voor de armen van de bevolking. De sloppenwijken die Zuid-Afrika zo bekend maken, worden alsmaar groter en dat is nog steeds een probleem. Mensen hebben geen goed onderdak en daar wordt al jaren aan gewerkt om dat terug te dringen. Het tweede deel van het project dat de Gemeente Delft ondersteunt in Tshwane helpt daar aan mee om huizen te creëren en dit probleem tegen te gaan. Clement Ntlailane en Bogdan

Clement Ntlailane is de project coördinator voor het project in Mamelodi. Door de stichting Delft-Mamelodi wordt hij fulltime betaald om dit project te managen, omdat zowel de stichting als de Gemeente Delft erg grote waarde hechten aan de demografische ontwikkeling van dit deel van Zuid-Afrika. Dit gebeurt door mensen met een geestelijke achterstand op te leiden voor een baan of om deze mensen de vaardigheden bij te brengen om anderen weer op te leiden.
Clement is verantwoordelijk voor enkele projecten die vanuit een lokale basisschool worden geleidt. Mensen die direct uit de townships komen en vaak een geestelijke of lichamelijke achterstand hebben, kunnen hier participeren in enkele kleinschalige projecten die hun uiteindelijk een vak moeten leren.

Mensen leren een vak

De initiatieven die hier zijn opgezet zijn: Computer cursussen, broodmakerij, een bakstenenmakerij, een AIDS-awareness toneelstuk in samenwerking met een lokaal cultureel centrum om de problemen van HIV-AIDS op een luchtige manier onder te aandacht te brengen van jongeren, een agricultureel project waar mensen leren hun eigen gewassen te cultiveren, een naaiatelier waar schorten en teddyberen worden gemaakt en een muziekschool.

Vakschool voor naaien

Bij de projecten waar producten gemaakt worden, worden hetgeen wat gemaakt wordt, verkocht om de mensen in opleiding een klein inkomen te geven. Een deel van de winst gaat weer terug het project in om het continuerende karakter van het project hoog te houden en te verzekeren. Zo zijn al honderden mensen geholpen met deze initiatieven en wordt er goed werk gedaan om ook de groep mensen met een achterstand te laten participeren in de maatschappij.

Universiteit van Pretoria

Hulp uit Nederland is niet het enige waar deze projecten op kunnen vertrouwen. De Universiteit van Pretoria is ook een actieve deelnemer in deze projecten door te helpen met vooral kennis. Sommige studies van deze Universiteit hebben in het curriculum voor de studenten een verplicht vak waarbij zij actief de townships in gaan en de lokale mensen helpen in deze projecten. Deze ontwikkeling heeft eigenlijk twee belangrijke effecten. Ten eerste helpen de studenten mee en leren zij een bepaalde vorm van sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar belangrijker is nog dat een deel van de studenten van de vooral witte overheersende populatie van de Universiteit van Pretoria een keer in de sloppen wijken komen en de grote kloof tussen rijk en arm met hun eigen ogen kunnen zien en hiervan kunnen leren.

Kinderen bij het AIDS-awareness toneelstuk

In Tshwane ondersteund de Gemeente Delft actief een huizen project door expertise en kennis van stadsplanning te geven om op een nieuwe manier huizen te bouwen voor de lokale bevolking van de sloppenwijken. Voor ons is het wellicht niet nieuw, maar voor de mensen daar is het even wennen: huizen met etages die zo zijn ontworpen dat de ontwikkelden uit de arme wijken op een efficienteen woonvriendelijke manier met elkaar kunnen leven. Studenten van de TU Delft hebben ook actief bijgedragen aan dit project. Marinda Schoonraad, een medewerker van een lokale organisatie die de TU Delft studenten begeleid heeft, was een van de coördinatoren die dit project actief en op een goede manier heeft gepresenteerd aan de lokale gemeente. Deze gemeente in Tshwane heeft dit project heel enthousiast aangenomen. Wij hebben Marinda geïnterviewd en zij vertelde ons dat door de hulp van de TU Delft en de Gemeente Delft dit project concreet is gemaakt en uiteindelijk is neergezet. Op deze manier zijn duizenden nieuwe en zeer betaalbare huizen gebouwd om het tekort van het aanbod van huizen tegen te gaan. Al deze initiatieven worden lokaal door de mensen zelf gecoördineerd zoals een executive commitee geleid door Pasty Malefo die in direct contact staat met de stichting Delft Mamelodi.

Pasty Malefo en Bogdan

Vanuit Delft coördineert de stichting Delft-Mamelodi het contact tussen de Gemeente Delft en de projecten in Zuid-Afrika en fasciliteert in kennis, expertise vanuit het bedrijfsleven in de regio Delft en met financiële hulp om de projecten te kunnen realiseren. Naar haar zeggen heeft de stichting naast de hulp vanuit Nederland ook nog een andere belangrijke functie: Het fungeren als bruggenbouwer tussen de zwarte en blanke gemeenschap waar nu nog steeds Zuid-Afrika erg hard aan werkt om deze groepen tot elkander te laten komen.
De aspecten van het project in Mamelodi en Tshwane en de hulp die de stichting biedt om de mensen in Zuid-Afrika te helpen, dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van sociale duurzaamheid in Afrika.

Binnenkort volgen de resterende projecten die wij tijdens de AfricAlive expeditie hebben bezocht.