Botswana

Wat ons in Botswana opvalt is welvaart. Dit land oogt meer ontwikkeld dan alle voorgaande Afrikaanse landen waar we tot nu toe geweest zijn. Dat het goed gaat is te zien aan onder andere de verzorgde infrastructuur. Voor Afrikaanse begrippen zijn de wegen uitstekend en is het verkeer zeer goed geregeld. De straten zijn opgeruimd en dure wagens bepalen het straatbeeld. We zien veel mooie en grote huizen en in glimmende shopping malls is er een breed scala aan winkels, een overdaad die we nooit eerder in Afrika hebben gezien.

img_7903.jpg

Dit Afrikaanse succes kan enerzijds door rijkdom aan diamanten verklaard worden, anderzijds door politieke stabiliteit. Sinds de onafhankelijkheid in 1966 is het land vrij gebleven van onrust wat vrijwel een unicum voor dit gedeelte van de wereld is. De regering is democratisch, niet raciaal en bestaat uit meerdere partijen. Vrijheid van geloof en meningsuiting zijn net zoals mensenrechten in de grondwet opgenomen en de standaard voor onderwijs en volksgezondheid zijn bijna niet te overtreffen in Sub-Sahara Afrika.

Pathfinder

De grootste bedreiging die Botswana nu kent is HIV. Het land heeft één van de hoogste HIV prevalenties ter wereld. De meeste besmettingen zijn in de leeftijdsgroep 15-29 jr. waarvan ruim één derde is geïnfecteerd. Zulke hoge infectie cijfers kunnen catastrofale gevolgen voor de samenleving hebben. Door sterfte op jonge leeftijd zal een aanzienlijk deel van de werkende en opkomende arbeidsgroep wegvallen. Investeringen in onderwijs en opleiding zijn tevergeefs en vergaarde kennis en ervaring gaan verloren. Arbeidsplekken kunnen niet worden ingevuld en de ontwikkeling stagneert.
De door AIDS geïnduceerde sterft op jonge leeftijd zorgt zo voor een antiduurzaam karakter van de samenleving. Duurzaam wil zeggen dat iets langer duurt of meegaat dan je in eerste instantie zou verwachten. Door de gevolgen van HIV en AIDS gebeurt juist het tegenovergestelde.

Het is dus belangrijk voor de houdbaarheid van het gedeelte van de bevolking dat de economie draaiende moet houden HIV te bestrijden. En dit is wat, in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen, de regering van Botswana doet met o.a. preventie campagnes en het verstrekken van HIV remmers. HIV en de gevolgen van deze ongeneeslijke infectie ziekte zijn nog steeds één van de grootste problemen in veel Afrikaanse landen en verdienen zeker de aandacht en aanpak.

Bogdan