E.ON project Oeganda

In Oeganda bezoeken wij het ‘Kibale National Park’ (Kibale NP), waar wij een kijkje nemen bij de stichting FACE (Forests Absorbing Carbon dioxide Emissions). Stichting Face wordt gesteund wordt door E.ON Benelux, hoofdsponsor van de AfricAlive Expeditie. Tijdens het bestuur van de dictator ‘Idi Amin’ in de jaren tachtig, waren Kibale NP en Queen Elisabeth NP ernstig verwaarloosd. Deze twee parken onderhouden een grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Kibale National Park Uganda boom

Om de parken te herstellen, en weer met elkaar te verbinden heeft de Oegandese overheid, begin jaren negentig, de hulp ingeroepen van de Nederlandse Stichting Face. Stichting Face heeft in verschillende landen projecten lopen, waar zij bestaande bossen beschermen en bomen aanplanten. Het planten van bomen heeft vele voordelen. Zo wordt koolstofdioxide fysiek opgenomen in de vorm van bomen en planten, waardoor dit een effectief middel is om klimaatverandering tegen te gaan.

Kibale National Park Uganda boom

Daarnaast biedt de stichting op deze manier een kans aan bedreigde ecosystemen om zich te herstellen en te blijven voortbestaan. Een bijkomend voordeel van het beschermen en herstellen van bossen in tropische gebieden is dat de wouden hier een grote verscheidenheid aan biodiversiteit tentoonspreiden. Kibale NP is ook het leefgebied van de bedreigde chimpansee. Een ander bijkomend voordeel is dat nieuw aangeplante bossen in de tropen meer koolstofdioxide opnemen dan bossen elders op de wereld. Initiatieven, zoals deze van de stichting Face, werken alleen als het ook de steun krijgt van de lokale bevolking. De mensen hier zijn vaak in grote mate afhankelijk van de bossen in de direct omgeving, voor het vergaren van voedsel en brandhout. Deze groep mensen wordt vaak vergeten, en hun rechten worden vaak gewoonweg genegeerd door grote partijen zoals de overheid. Het is daarom belangrijk om te vermelden dat de stichting Face, in samenwerking met de ‘Uganda Wildlife Authority’ (UWA), dit project uitvoert in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Zo worden de dorpelingen in de gelegenheid gesteld om bepaalde gebieden van het bos te gebruiken voor voedselvoorziening en het vergaren van brandhout. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de UWA.

foto-face-chimp.jpg

Daarnaast worden de dorpelingen in de gelegenheid gesteld om te werken voor de samenwerkende organisatie UWA-Face. Zij kunnen hierdoor werken als gids of parkwachter, wat de betrokkenheid bij de parken vergroot. Op deze manier brengt de stichting Face extra geld bij de gemeenschappen, welke weer gebruikt wordt voor de verbetering van huizen, onderwijs en de lokale gezondheidszorg. Op deze manier heeft de stichting Face een duurzaam project neer weten te zetten, dat gesteund wordt door alle betrokken partijen. De klimaat Neutraal Groep geeft certificaten uit welke waarmee iedereen zijn/haar uitstoot van koolstofdioxide kan compenseren. De certificaten worden uitgegeven op basis van de bomen die de stichting Face plant. Op deze manier is de AfricAlive Expeditie volledig gecompenseerd voor de uitstoot van al haar CO2 via de CO2mpensatiepolis van Branche Benefits.

6 gedachten over “E.ON project Oeganda”

  1. Hi guys,
    Prachtige foto’s! Ik ben hoop ik toch niet de nog enige overgeblevene die reageert!! Ik vind het nog steeds heel boeiend! Kom op lui, meeleven en ondersteunen die laatste kilometertjes, tot aan de eindstreep!!!!!
    groeten van Carla

  2. Hallo Jongens,

    Hoewel lang niet gereageerd, volg ik jullie op de voet. Ben zelf drie weken weg geweest.
    Ben benieuwd wanneer jullie Capetown halen. Heb begrepen dat Doenan ws toch eerder vertrekt?

    Alle goede wensen voor jullie laatste kilometers. Het lijkt wel alsof 5 maanden zijn omgevlogen, opeens is het bijna voltooid!
    Groeten,
    Roos

  3. Hee boys,

    Geniet er nog even van. Kijk uit naar het onthaal op Schiphol? Wanneer precies?

  4. E-ON project-is echt een fantastische bijdrage die – door het beschermen van fauna en flora in Kibale national Park -het voorbestaan van Africaanse ecosystemen garanteert !!!Het verdient de ,, Groene Prijs´´- het hoogste in actueele tijdperk ! Vicky

  5. Al tich-keren hebben we deze film van het park bekeken, van het E.on project in Oeganda, en er zo van genoten dat we vergaten te reageren.
    Het is een prachtige film, met goede samenwerking tussen Uudzuu en Alexander. Jullie verdienen een prijs.

Geef een reactie