Dankwoord…maar AfricAlive gaat verder!!

Afgelopen dinsdagavond hebben we weer voet gezet op Nederlandse bodem en het is geweldig om weer terug te zijn! Wij hebben er nu al bijna weer een week opzitten in Nederland en wij kunnen zeggen dat we het erg naar ons zin hebben. Het is fijn om weer terug te zijn in ons kikkerlandje. Het is wel erg koud vergeleken met Afrika, maar het is erg leuk om weer vrienden, familie en kennissen te mogen begroeten en onze verhalen over de expeditie kwijt te kunnen. Het bruine broodje met Hollandse kaas, de haring, de markt op zaterdag, de Nederlandse nuchterheid en de mooie polder die langsscheert, zijn heerlijke dingen om weer van te genieten na 5 maanden Afrika.

img_1536.jpg

Wij zijn weer bijgekomen van onze expeditie en hebben enorm veel zin om de laatste fase van ons project te volbrengen. We hebben in de tussentijd niet stilgezeten. Morgen zullen we op het 8e Nationaal Sustainability Congres (http://www.sustainability-congres.nl/) staan in het WTC in Rotterdam waar wij mensen gaan proberen te enthousiasmeren voor duurzaamheid met onze verhalen, foto’s en filmpjes. Ook hebben wij enkele afspraken met de media en zullen bijvoorbeeld volgende week op radio 1 te horen zijn bij BNN en zullen we te gast zijn bij de NCRV voor ‘mambopoint’ waar we ons verhaal mogen doen.

Daarnaast organiseren wij op donderdag 29 november een borrel in het Sportcafé op de TU Delft als dank aan onze sponsoren en alle mensen die ons zo enthousiast hebben geholpen en ons trouw gevolgd hebben tijdens onze expeditie in Afrika. Voordat dit allemaal gaat gebeuren, willen wij dit moment aangrijpen om iedereen te bedanken die onze expeditie mogelijk heeft gemaakt. Wij kijken vol genoegen en trots terug op dit project en zijn vereerd dat dankzij de hulp van de volgende partijen een jongensdroom werkelijkheid is geworden!

In eerste plaats willen wij E.ON erg bedanken voor de commitment die zij hebben laten zien door ons project te steunen, ons het vertrouwen te geven dit te mogen doen en het voortouw te nemen als Hoofdsponsor.
Daarnaast zijn wij Yamaha en Nissan erg dankbaar voor het beschikbaar stellen van het materieel dat ons zo trouw en veilig 22000 kilometer door het Afrikaanse landschap vervoerd heeft. Zonder de kwaliteit van de XT 660R Dakar motoren en de Pathfinder hadden we niet zo een prestatie kunnen neerzetten en wij zijn blij dat deze twee partijen vanaf het begin af aan erg enthousiast waren. Heel erg bedankt hiervoor.
Natuurlijk willen wij ook de TU Delft erg bedanken dat zij als eerste achter ons idee stonden en ons altijd op een zeer goede en professionele manier hebben begeleid vanaf de tekentafel tot aan de finish en nog verder in de afronding. Wij zijn er erg trots op dat wij met AfricAlive konden bijdragen aan het 33e Lustrum van de TU Delft. Ook zonder de hulp van Yacht, Hogeschool InHolland en de gemeente Delft was het niet gelukt. Hun advies in het bezoek aan projecten en het vertrouwen in ons waarderen wij erg.

middensponsorszw.jpg

Wij willen ook graag Pilgrims Consult, Fjall Raven, Travel Clinic, De C02mpensatiepolis van Branche benefits, Econcern, Visumdienst.nl, Fraxin, Mango Capital, TravelSafe, Michelin, Fylgjur, Motortrails, Nolan, Mafa, Macet en 2Xplore-it hartelijk danken voor alles wat zij voor ons gedaan hebben en voor alle spullen, advies en verzorging die wij gekregen hebben om een zeer comfortabele reis te mogen maken.

Zeer veel dank ook aan de leden van de Launch commissie voor de fantastische openingsstunt die nu al meer dan 5 maanden geleden plaats vond. En dank aan de Mission Control Commissie voor de continue bijstand gedurende de vijf maanden dat wij weg waren, jullie steun was van grote waarde.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar onze ouders, broers, zussen en partners. Bedankt voor het vertrouwen, de steun, de gastvrijheid, de liefde en de adviezen. Dank jullie dat jullie er voor ons waren door dik en dun, door de regen en de modder, door de hitte en de droogte, door de jungle en de savanne, jullie zijn van onschatbare waarde.

En natuurlijk danken wij alle mensen die hier niet genoemd worden die hun toewijding aan ons project hebben laten zien met hun geweldig hulp. Erg bedankt voor alles.

Wij zullen de komende periode niet stil zitten. Onze spullen komen binnenkort weer aan in Nederland. Met ons materieel zullen wij een tour gaan maken en zullen wij lezingen geven op verschillende locaties in Nederland. Ook zullen wij te horen of te zien zijn in verschillende media om over onze bevindingen in Afrika te vertellen. Houd onze site in de gaten voor meer nieuws!

Aankomst op Schiphol

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van Afrika en zullen we dinsdag avond iets voor 10en op Schiphol landen. Omdat er natuurlijk een uitzinnige menigte daar klaar staat voor ons onthaal, kan ook jij niet ontbreken. Daarom hierbij onze vluchtgegevens:

BA444 vanuit LONDON om 21.55 op Schiphol.

In de tuin bij de Consul

Afgelopen zaterdag hebben wij bij de Consul Generaal een receptie ter ere van onze aankomst mogen organiseren in de tuin bij zijn woning. Via de ambassade waren alle in Kaapstad verblijvende Nederlandse studenten en jonge ondernemers uitgenodigd. Het was een erg leuke avond, waar we met behulp van videopresentaties op onze laptops hebben verteld over onze reis, de projecten en al onze belevenissen.

Fotootje

Omdat het nogal gezellig was zijn we daarna onze aankomst verder gaan vieren in de binnenstad van Kaapstad. En omdat al onze spullen al op de boot staan, waren we net als veel afrikanen niet in het bezit van afdoende transportvoertuigen. Maar ook dit viel op z’n afrikaans op te lossen, en ook wij pasten met z’n 10-en in een Volkswagen Golf type I.

Hardstikke gezellig

AfricAlive: Eindpunt behaald!!

AfricAlive is trots te melden dat het eindpunt van de expeditie is behaald, we zijn in Kaapstad!! Vandaag is het precies 5 maanden geleden dat wij op het terrein van de TU Delft wegreden dit grote avontuur in en nu is het reizen in Afrika voorbij.

AfricAlive in Kaapstad

Het was een reis om nooit te vergeten; schitterende momenten van intensief reizen, het leren kennen van verschillende culturen, mensen en landen, het bezoeken van de 10 verschillende projecten waar we veel van geleerd hebben en het behalen van ons eindpunt Kaapstad, heeft allemaal bijgedragen aan een verwerkelijking van een jongensdroom; van zes jongens om precies te zijn. Als we terug kijken, kunnen we nu al genieten van de verschillende landschappen die Afrika rijk is, de talrijke momenten van contact met de lokale mensen, de mooie initiatieven die als projecten worden ondernomen hier in Afrika en natuurlijk het doen en afronden van deze expeditie. Wij zijn met zijn allen erg vereerd dat wij dit hebben mogen doen en zijn iedereen die ons gesteund heeft, erg dankbaar. Zonder hun was het niet gelukt.

dsc08572sml.jpg

Hier staan we dan in Kaapstad, een stad van wereldformaat. Niet in de zin van zijn omvang of aantal inwoners, maar een stad dat door zijn uniekheid en verschillende aspecten als geen ander is. Als steden bestempeld zouden kunnen worden als een aparte categorie van wereldwonderen, zou Kaapstad er een van zijn. De gemoedelijke sfeer die er hangt, de rijke historie die deze stad zo siert en natuurlijk de ligging, maken deze stad erg bijzonder. Maar Kaapstad is ook een stad van brute tegenstellingen, waar je niet direct mee geconfronteerd wordt, maar als je goed kijkt, duidelijk aanwezig zijn. Deze stad, als zoveel andere plekken in Zuid-Afrika, wordt al zo lang geteisterd door een onbalans in rijkdom en daaruit voortvloeiende demografische problemen, dat iedereen er mee geconfronteerd wordt. Het ene moment sta je in de meest luxueuze winkelcentrum, waar zelfs de ondernemers van de P.C. Hoofdstraat jaloers op zouden worden en het andere moment hoor je de verhalen van arme mensen die dagelijks in hutjes van golfplaat moeten leven en maar net kunnen overleven. Iedereen hier heeft wel een verhaal over berovingen, armoede en onrecht. Dit is de andere kant van de medaille, dit is ook Kaapstad.

img_5782.jpg

Dit zijn de problemen waar dit land mee moet worstelen en voor nu mee moet leven. Het is pas 13 jaar dat dit land is ontwaakt uit een periode van gestructureerde scheiding tussen rassen, maar het is nog steeds een aspect waar iedereen mee kampt. En de kloof tussen arm en rijk en contact tussen bevolkingsgroepen is nog steeds merkbaar. Wij hopen dat de projecten die wij bezocht hebben, kunnen bijdragen aan de vermindering van deze problemen. Wij hebben ondertussen dus twee projecten in Zuid-Afrika gedaan, waarover binnenkort weer een uitgebreide rapportage met film op onze website te bekijken is.

Het eerste project was in Mamelodi, een wijk van Pretoria waar een lokale organisatie gesteund door de Gemeente Delft, arme mensen uit de townships een kans bieden om een vak te leren en dat mee te nemen om anderen te helpen of een baan te zoeken. Zuid-Afrika kampt met een enorme werkeloosheid wat in sommige regio’s tot 50% is gestegen en daarom is het goed dat er iets aan gedaan wordt. Ook ondersteunt het project de aanbouw van nieuwe huizen in de regio om het enorme huizentekort tegen te gaan. Met dit project focussen we meer op de duurzaamheid van sociale ontwikkeling wat net zo belangrijk is als eten en schoon drinkwater. Binnenkort is hierover weer een film te zien op onze site.

img_5566.jpg

Het tweede project in Zuid-Afrika was de installatie van het Aircobed van Evening Breeze in het Sefapane Lodge in het Kruger National Park. Dit bed, wat een initiatief is van twee Delftse studenten, kan een energie besparing genereren van 62% door enkel het bed van airconditioning te voorzien in plaats van het koelen van de gehele kamer. Het team van AfricAlive heeft in het Kruger Park meegeholpen met de installatie van het eerste proefmodel en ook over dit project zullen wij spoedig berichten.

dscf1258.jpg

Maar het verhaal van AfricAlive is nog niet over. We zijn nu bezig met het regelen van de verscheping van onze 3 Yamaha motoren en Nissan Pathfinder naar Nederland en zullen binnenkort weer naar Nederland afreizen om vrienden en familie te begroeten. Daarnaast zullen jullie meer van ons horen als wij weer in het vertrouwde, koude kikkerlandje aangekomen zijn. Meer hierover binnenkort op www.AfricAlive.nl

Botswana

Wat ons in Botswana opvalt is welvaart. Dit land oogt meer ontwikkeld dan alle voorgaande Afrikaanse landen waar we tot nu toe geweest zijn. Dat het goed gaat is te zien aan onder andere de verzorgde infrastructuur. Voor Afrikaanse begrippen zijn de wegen uitstekend en is het verkeer zeer goed geregeld. De straten zijn opgeruimd en dure wagens bepalen het straatbeeld. We zien veel mooie en grote huizen en in glimmende shopping malls is er een breed scala aan winkels, een overdaad die we nooit eerder in Afrika hebben gezien.

img_7903.jpg

Dit Afrikaanse succes kan enerzijds door rijkdom aan diamanten verklaard worden, anderzijds door politieke stabiliteit. Sinds de onafhankelijkheid in 1966 is het land vrij gebleven van onrust wat vrijwel een unicum voor dit gedeelte van de wereld is. De regering is democratisch, niet raciaal en bestaat uit meerdere partijen. Vrijheid van geloof en meningsuiting zijn net zoals mensenrechten in de grondwet opgenomen en de standaard voor onderwijs en volksgezondheid zijn bijna niet te overtreffen in Sub-Sahara Afrika.

Pathfinder

De grootste bedreiging die Botswana nu kent is HIV. Het land heeft één van de hoogste HIV prevalenties ter wereld. De meeste besmettingen zijn in de leeftijdsgroep 15-29 jr. waarvan ruim één derde is geïnfecteerd. Zulke hoge infectie cijfers kunnen catastrofale gevolgen voor de samenleving hebben. Door sterfte op jonge leeftijd zal een aanzienlijk deel van de werkende en opkomende arbeidsgroep wegvallen. Investeringen in onderwijs en opleiding zijn tevergeefs en vergaarde kennis en ervaring gaan verloren. Arbeidsplekken kunnen niet worden ingevuld en de ontwikkeling stagneert.
De door AIDS geïnduceerde sterft op jonge leeftijd zorgt zo voor een antiduurzaam karakter van de samenleving. Duurzaam wil zeggen dat iets langer duurt of meegaat dan je in eerste instantie zou verwachten. Door de gevolgen van HIV en AIDS gebeurt juist het tegenovergestelde.

Het is dus belangrijk voor de houdbaarheid van het gedeelte van de bevolking dat de economie draaiende moet houden HIV te bestrijden. En dit is wat, in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen, de regering van Botswana doet met o.a. preventie campagnes en het verstrekken van HIV remmers. HIV en de gevolgen van deze ongeneeslijke infectie ziekte zijn nog steeds één van de grootste problemen in veel Afrikaanse landen en verdienen zeker de aandacht en aanpak.

Bogdan