Het Aircobed,

Het Aircobed, ook wel Evening Breeze, is een bed met geïntrigeerd aircosyteem. Deze nieuwe vorm van airconditioning koelt alleen het bed en niet de gehele kamer wat een energie reductie van meer dan zestig procent oplevert.
Koude lucht afkomstig van een airconditionings-unit onder het bed valt van boven op het bed. Een passend muskietennet beschermt hier niet alleen tegen insecten, maar functioneert ook als isolatiemateriaal.
AfricAlive was te gast in de Sefapane lodge in Zuid- Afrika. Hier hebben we samen met Dani, een vluchteling uit Zimbabwe en de eerste medewerker van Evening Breeze, het eerste AircoBed in Afrika gebouwd en geïnstalleerd.

Airconditionings zijn de nummer één energie verbruikers in tropische huishoudens en vakantie huizen. In toerisme bijvoorbeeld wordt bijna tachtig procent van het energie verbruik van een normale kamer door de airco veroorzaakt. Een conventionele airconditioning gebruikt tussen de 1,200 en 2,000 Watts, het gemiddelde verbruik van de Evening Breeze is 400 Watt, wat resulteert in een energie reductie van 61% per kamer. Dit komt neer op 4MWh minder verbruik per jaar wat gelijk staat aan $1000 en 2,5 ton CO2 uitstoot.
Daarnaast wordt er gestreefd naar het gebruik van milieuvriendelijke materialen en bevat het airconditioningssysteem geen chloor.

De eerste bedden staan in lodges op Curacao en in Zuid-Afrika. Wij waren te gast in de Sefapane Lodge nabij het Kruger National Park in Zuid Afrika. Hier hebben wij samen met Danni een Aircobed gedurende 4 dagen gebouwd en geinstalleerd.

Evening Breeze geeft met hun Aircobed weer een heel nieuwe draai aan duurzaam toerisme. Hier worden comfor en energie besparing gecombineerd zodat de standaard behouden blijft maar toch minder energie en geld worden verbruikt.

Project: Mamelodi

Beste mensen,

Wij hebben wat problemen gehad met de blog, maar die zijn nu voor een groot gedeelte opgelost. Hieronder heb ik nogmaals het project uit Zuid-Afrika gepost: Het project van de Gemeente Delft: Mamelodi.

Veel leesplezier toegewenst!

Bogdan

———————->

Het laatste grote project dat wij bezocht hebben, was het gebundelde project in Mamelodi wat een deel van Pretoria (Tshwane) is in Zuid-Afrika. Dit project wordt gesteund door de Gemeente Delft via de stichting Delft-Memelodi wat op een actieve manier een stedenband onderhoudt met dit deel van Pretoria en levens in sloppenwijken probeert te verbeteren.

Sloppenwijken Mamelodi< Dit project belicht twee hele belangrijke thema's die niet zozeer met de directe primaire behoeften te maken hebben, maar meer het sociaal maatschappelijke aspect van duurzaamheid laten zien. Voor een duurzame maatschappij is het ook nodig naar sociaal demografische aspecten te kijken om te beseffen op welke manier een maatschappij ingericht kan worden om als het ware tot een totaalbeeld van de verbeteringen van het duurzame karakter van een maatschappij te komen. Dit project in Mamelodi belicht dus twee belangrijke thema's van deze sociaal maatschappelijke kant van duurzaamheid: 1. Het tegengaan van een extreem hoge werkeloosheid. In Zuid-Afrika is de werkeloosheid in sommige plaatsen gestegen tot wel 50% van de werkbevolking. Het tegengaan van dit aantal met initiatieven die het project in Mamelodi ondersteunt, draagt bij om mensen een kans te bieden zich voor te bereiden op een baan of goede arbeidkansen te creëren voor deze mensen. 2. Het tweede aspect is het proberen een oplossing te bieden voor het tekort aan goede huisvesting voor de armen van de bevolking. De sloppenwijken die Zuid-Afrika zo bekend maken, worden alsmaar groter en dat is nog steeds een probleem. Mensen hebben geen goed onderdak en daar wordt al jaren aan gewerkt om dat terug te dringen. Het tweede deel van het project dat de Gemeente Delft ondersteunt in Tshwane helpt daar aan mee om huizen te creëren en dit probleem tegen te gaan. Clement Ntlailane en Bogdan

Clement Ntlailane is de project coördinator voor het project in Mamelodi. Door de stichting Delft-Mamelodi wordt hij fulltime betaald om dit project te managen, omdat zowel de stichting als de Gemeente Delft erg grote waarde hechten aan de demografische ontwikkeling van dit deel van Zuid-Afrika. Dit gebeurt door mensen met een geestelijke achterstand op te leiden voor een baan of om deze mensen de vaardigheden bij te brengen om anderen weer op te leiden.
Clement is verantwoordelijk voor enkele projecten die vanuit een lokale basisschool worden geleidt. Mensen die direct uit de townships komen en vaak een geestelijke of lichamelijke achterstand hebben, kunnen hier participeren in enkele kleinschalige projecten die hun uiteindelijk een vak moeten leren.

Mensen leren een vak

De initiatieven die hier zijn opgezet zijn: Computer cursussen, broodmakerij, een bakstenenmakerij, een AIDS-awareness toneelstuk in samenwerking met een lokaal cultureel centrum om de problemen van HIV-AIDS op een luchtige manier onder te aandacht te brengen van jongeren, een agricultureel project waar mensen leren hun eigen gewassen te cultiveren, een naaiatelier waar schorten en teddyberen worden gemaakt en een muziekschool.

Vakschool voor naaien

Bij de projecten waar producten gemaakt worden, worden hetgeen wat gemaakt wordt, verkocht om de mensen in opleiding een klein inkomen te geven. Een deel van de winst gaat weer terug het project in om het continuerende karakter van het project hoog te houden en te verzekeren. Zo zijn al honderden mensen geholpen met deze initiatieven en wordt er goed werk gedaan om ook de groep mensen met een achterstand te laten participeren in de maatschappij.

Universiteit van Pretoria

Hulp uit Nederland is niet het enige waar deze projecten op kunnen vertrouwen. De Universiteit van Pretoria is ook een actieve deelnemer in deze projecten door te helpen met vooral kennis. Sommige studies van deze Universiteit hebben in het curriculum voor de studenten een verplicht vak waarbij zij actief de townships in gaan en de lokale mensen helpen in deze projecten. Deze ontwikkeling heeft eigenlijk twee belangrijke effecten. Ten eerste helpen de studenten mee en leren zij een bepaalde vorm van sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar belangrijker is nog dat een deel van de studenten van de vooral witte overheersende populatie van de Universiteit van Pretoria een keer in de sloppen wijken komen en de grote kloof tussen rijk en arm met hun eigen ogen kunnen zien en hiervan kunnen leren.

Kinderen bij het AIDS-awareness toneelstuk

In Tshwane ondersteund de Gemeente Delft actief een huizen project door expertise en kennis van stadsplanning te geven om op een nieuwe manier huizen te bouwen voor de lokale bevolking van de sloppenwijken. Voor ons is het wellicht niet nieuw, maar voor de mensen daar is het even wennen: huizen met etages die zo zijn ontworpen dat de ontwikkelden uit de arme wijken op een efficienteen woonvriendelijke manier met elkaar kunnen leven. Studenten van de TU Delft hebben ook actief bijgedragen aan dit project. Marinda Schoonraad, een medewerker van een lokale organisatie die de TU Delft studenten begeleid heeft, was een van de coördinatoren die dit project actief en op een goede manier heeft gepresenteerd aan de lokale gemeente. Deze gemeente in Tshwane heeft dit project heel enthousiast aangenomen. Wij hebben Marinda geïnterviewd en zij vertelde ons dat door de hulp van de TU Delft en de Gemeente Delft dit project concreet is gemaakt en uiteindelijk is neergezet. Op deze manier zijn duizenden nieuwe en zeer betaalbare huizen gebouwd om het tekort van het aanbod van huizen tegen te gaan. Al deze initiatieven worden lokaal door de mensen zelf gecoördineerd zoals een executive commitee geleid door Pasty Malefo die in direct contact staat met de stichting Delft Mamelodi.

Pasty Malefo en Bogdan

Vanuit Delft coördineert de stichting Delft-Mamelodi het contact tussen de Gemeente Delft en de projecten in Zuid-Afrika en fasciliteert in kennis, expertise vanuit het bedrijfsleven in de regio Delft en met financiële hulp om de projecten te kunnen realiseren. Naar haar zeggen heeft de stichting naast de hulp vanuit Nederland ook nog een andere belangrijke functie: Het fungeren als bruggenbouwer tussen de zwarte en blanke gemeenschap waar nu nog steeds Zuid-Afrika erg hard aan werkt om deze groepen tot elkander te laten komen.
De aspecten van het project in Mamelodi en Tshwane en de hulp die de stichting biedt om de mensen in Zuid-Afrika te helpen, dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van sociale duurzaamheid in Afrika.

Binnenkort volgen de resterende projecten die wij tijdens de AfricAlive expeditie hebben bezocht.

AfricAlive: Eindpunt behaald!!

AfricAlive is trots te melden dat het eindpunt van de expeditie is behaald, we zijn in Kaapstad!! Vandaag is het precies 5 maanden geleden dat wij op het terrein van de TU Delft wegreden dit grote avontuur in en nu is het reizen in Afrika voorbij.

AfricAlive in Kaapstad

Het was een reis om nooit te vergeten; schitterende momenten van intensief reizen, het leren kennen van verschillende culturen, mensen en landen, het bezoeken van de 10 verschillende projecten waar we veel van geleerd hebben en het behalen van ons eindpunt Kaapstad, heeft allemaal bijgedragen aan een verwerkelijking van een jongensdroom; van zes jongens om precies te zijn. Als we terug kijken, kunnen we nu al genieten van de verschillende landschappen die Afrika rijk is, de talrijke momenten van contact met de lokale mensen, de mooie initiatieven die als projecten worden ondernomen hier in Afrika en natuurlijk het doen en afronden van deze expeditie. Wij zijn met zijn allen erg vereerd dat wij dit hebben mogen doen en zijn iedereen die ons gesteund heeft, erg dankbaar. Zonder hun was het niet gelukt.

dsc08572sml.jpg

Hier staan we dan in Kaapstad, een stad van wereldformaat. Niet in de zin van zijn omvang of aantal inwoners, maar een stad dat door zijn uniekheid en verschillende aspecten als geen ander is. Als steden bestempeld zouden kunnen worden als een aparte categorie van wereldwonderen, zou Kaapstad er een van zijn. De gemoedelijke sfeer die er hangt, de rijke historie die deze stad zo siert en natuurlijk de ligging, maken deze stad erg bijzonder. Maar Kaapstad is ook een stad van brute tegenstellingen, waar je niet direct mee geconfronteerd wordt, maar als je goed kijkt, duidelijk aanwezig zijn. Deze stad, als zoveel andere plekken in Zuid-Afrika, wordt al zo lang geteisterd door een onbalans in rijkdom en daaruit voortvloeiende demografische problemen, dat iedereen er mee geconfronteerd wordt. Het ene moment sta je in de meest luxueuze winkelcentrum, waar zelfs de ondernemers van de P.C. Hoofdstraat jaloers op zouden worden en het andere moment hoor je de verhalen van arme mensen die dagelijks in hutjes van golfplaat moeten leven en maar net kunnen overleven. Iedereen hier heeft wel een verhaal over berovingen, armoede en onrecht. Dit is de andere kant van de medaille, dit is ook Kaapstad.

img_5782.jpg

Dit zijn de problemen waar dit land mee moet worstelen en voor nu mee moet leven. Het is pas 13 jaar dat dit land is ontwaakt uit een periode van gestructureerde scheiding tussen rassen, maar het is nog steeds een aspect waar iedereen mee kampt. En de kloof tussen arm en rijk en contact tussen bevolkingsgroepen is nog steeds merkbaar. Wij hopen dat de projecten die wij bezocht hebben, kunnen bijdragen aan de vermindering van deze problemen. Wij hebben ondertussen dus twee projecten in Zuid-Afrika gedaan, waarover binnenkort weer een uitgebreide rapportage met film op onze website te bekijken is.

Het eerste project was in Mamelodi, een wijk van Pretoria waar een lokale organisatie gesteund door de Gemeente Delft, arme mensen uit de townships een kans bieden om een vak te leren en dat mee te nemen om anderen te helpen of een baan te zoeken. Zuid-Afrika kampt met een enorme werkeloosheid wat in sommige regio’s tot 50% is gestegen en daarom is het goed dat er iets aan gedaan wordt. Ook ondersteunt het project de aanbouw van nieuwe huizen in de regio om het enorme huizentekort tegen te gaan. Met dit project focussen we meer op de duurzaamheid van sociale ontwikkeling wat net zo belangrijk is als eten en schoon drinkwater. Binnenkort is hierover weer een film te zien op onze site.

img_5566.jpg

Het tweede project in Zuid-Afrika was de installatie van het Aircobed van Evening Breeze in het Sefapane Lodge in het Kruger National Park. Dit bed, wat een initiatief is van twee Delftse studenten, kan een energie besparing genereren van 62% door enkel het bed van airconditioning te voorzien in plaats van het koelen van de gehele kamer. Het team van AfricAlive heeft in het Kruger Park meegeholpen met de installatie van het eerste proefmodel en ook over dit project zullen wij spoedig berichten.

dscf1258.jpg

Maar het verhaal van AfricAlive is nog niet over. We zijn nu bezig met het regelen van de verscheping van onze 3 Yamaha motoren en Nissan Pathfinder naar Nederland en zullen binnenkort weer naar Nederland afreizen om vrienden en familie te begroeten. Daarnaast zullen jullie meer van ons horen als wij weer in het vertrouwde, koude kikkerlandje aangekomen zijn. Meer hierover binnenkort op www.AfricAlive.nl