Project 2 : Waterpiramide Gambia : Schoon drinkwater

De waterpiramide is het eerste grote project wat wij bezoeken in Afrika. Het is een project dat ontstaan is vanuit de nood voor schoon drinkwater in Afrika en vooral voor een kleine dorpje Sibanor in Gambia.
Martijn Nitzsche, een oud student Civiele techniek van de TU Delft, heeft het initiatief genomen om een technologie in te zetten om in deze nood de voorzien. De technologie is simpel uitgelegd een tent, die lijkt op een piramide waar een grote bak met water in staat. Het water wordt lokaal gewonnen uit regenwater of uit een put en wordt met behulp van elektrische pompen in de tent gepompt. Het materiaal van de tent is heel speciaal, wat een soort doek is, dat extreem veel warmte absorbeert. Door het schijnen van de zon, wordt de lucht binnen in de piramide erg heet doordat dit materiaal warmte vasthoudt. Het water in de tent verdampt door de hete lucht en komt tegen de wanden van de piramide aan. Bij een temperatuur van 70 graden verdampt het water en slaat op de wanden van de piramide, waar het condenseert en vloeit vervolgens als warm water langs de wanden naar beneden. Hier wordt dit water, wat zuiver gedestilleerd is, opgevangen. Dit water kan gebruikt worden voor de volgende doelenden:

– Verkoop als gedestilleerd water
– Vermengen met mineralen voor drinkwater

De piramide heeft ook nog een derde functie: Het vangt het regenwater op en produceert via een paar filters, schoon drinkwater voor de lokale mensen. Alle pompen en stroomvoorziening wordt gewonnen met behulp van zonnepanelen.

waterpyramid.jpg

De reden dat wij dit project hebben gekozen, is dat het perfect in de filosofie van de expeditie past:

– De behoefte moet vanuit de lokale mensen komen: Vroeger was de filosofie om een technologie te droppen en vanuit het aanbod redeneren, maar naar ons inzicht is het beter te redeneren vanuit de vraag kant: Luisteren naar de behoeften van de mensen en met behulp van Duurzame technologie hun problemen oplossen en in de basisbehoeften voorzien.
– Leren van de lokale mensen.

De waterpiramide is hier een goed voorbeeld van: Het project wordt geleid door een lokaal persoon die gecontroleerd wordt door de lokale community via een wisselend bestuur uit het dorp. Het Westen voorziet met kennis, investering en technologie in de vraag en de lokale bevolking coördineert en reguleert het project. Het project is van de lokale bevolking en met het geld dat gegenereerd wordt, worden projecten in de gemeenschap bekostigt, zoals lokale scholen voor kleine kinderen. De bevolking heeft nu al aangegeven dat ze eigenlijk een bepakking machine nodig hebben, om het water dat geproduceerd wordt door heel Gambia te gaan verkopen. Als die extra investering gedaan wordt, kan het gehele project zichzelf in 3 jaar terugbetalen.

tent.jpg

Een van de belangrijkste doelen binnen de gemeenschap, waar de opbrengsten van de waterpiramide naar toe moeten gaan, is de ondersteuning van 6 lagere scholen voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. De waterpiramide is één van de vele initiatieven om deze scholen financieel te ondersteunen. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld een toeristische lodge wat in het dorp staat. Geld wat als winst gegenereerd wordt, zal volledige terug worden gegeven aan de gemeenschap, onder toezicht van het lokaal bestuur. Op dit moment wordt goedkoop water aan de locals verkocht voor 3 Delassi (5 euro cent) per 10 liter. Het water was voorheen het aller slechts in Sibanor en daarom is de piramide hier neergezet, omdat de mensen uren moesten lopen naar een put met wel goed drinkwater. Dit project draagt bij aan de werkgelegenheid voor het dorp, voorziet in een basisbehoefte, namelijk schoon drinkwater en heeft tot doel geld te generen om lokale scholen te ondersteunen. Een drieluik van goede oplossingen met behulp van duurzame technologie.

7 gedachten over “Project 2 : Waterpiramide Gambia : Schoon drinkwater”

  1. Dat gaat lekker met de projecten! Erg interessant.
    Veel succes en beterschap voor Alexander!

  2. De initiatiefstichter van AfricAlive kon geen betere werkmoment en werkplaats kiezen voor het verwezenlijken van jullie idealen!… De visie over samenwerken van Westen met creative-betrokken Africansevolk is een novum van AfricAlive makelij. Er is niet te bedenken een betere team die ,de expeditie doelstellingen met succes kan bereiken dan AfricAlive Team. AfricAlive schrijft gechiedenis!…. en wat een mooie bezigheid !!! Vicky

  3. Hee Bogdan en team!

    Zelf ben ik al weer aardig gewend in Nederland..maar door het volgen van jullie belevenissen op de website is Afrika nog steeds dichtbij! Ben echt geboeid door de projecten en de reacties die jullie krijgen van de lokale bevolking. Blijf het zeker volgen, zet m op!

    Groetjes!

  4. Water Piramide project heeft enorm bijgedragen aan de bekendheid ( wereld bekendheid te begrijpen) van Nederlandse pionieraat op gebied van hulpverlening en projecten !!! Africalive bedankt !!!! Vicky

  5. Zelfs 1 balpen aan een kind geven vinden wij hulp. Dit project van U zal dan ook zeker een grote bijdrage zijn aan de leefomstandig heden van de bewoners van Sibanor, en wensen U daar ook heel veel succes mee. Wij zelf hebben al de bouw gerealiseerd van het ommuren van 2 grote dorpstuinen, van 1 basis school van 3 lokalen in Tankular en een vissersboot. 2 kleuterschooltjes een in Gunjur en in Kabokorr 6 km voor Sibanor direct aan de weg. Mary´s Nurseryschool. Met toilletten, afgesloten waterput met een pomp er op, een keuken en grote ommuurde tuin. Het 3e kleuterschool project in Jakoi-Bintang hopen wij april 2008 af te ronden als wij voor de 20e keer (op eigen reis en verblijf kosten) naar Gambia gaan
    Dit is geen schrijven om te laten zien van, kijk eens wat wij allemaal doen, alleen vinden wij dat Sibanor geen klein dorp is maar naar Gambiaanse begrippen toch al een echte plaats is. Ook meld U dat 3 dalasis 5 eurocent is, dat is dan 60 dalasi voor een € 1. Wij hebben een keer D35 gekregen meestal D32 afgelopen verblijf, okt./nov. 2007, zelfs maar D26 en D29. Dit was echt niet in het hotel, daar moet men nooit wisselen. D3 is dus 10 eurocent. Het zal ongetwijveld een slip van de pen zijn, maar ik wilde dit toch melden. Nogmaals hêêêl veel succes en voldoening gewenst, Groetjes Jaap en Mary

  6. Interessant projekt, daar water nr. ONE noodzaak is daar in Afrika is, weet ik uit eigen ervaring. Jammer dat de video geen info geeft over de finanaciering van het projekt, de materiaalen ws. door het “westen” zelf. Maar wie betaalt het salaris/salarissen van de nieuwe gecreerde banen werknemers?
    Vervoer en verkoop van water door heel Gambia is dat niet erg opportuun? Gambianen hebben vaak grootse plannen als er een projekt is, maar op den duur blijkt het vaak niet te lukken of vol te houden, of gaat persoonlijk financieel gewin de boventoon voeren.
    Ook hebben de meeste lokale Gambianen niet veel geld om water te kopen.
    Is er ook een samenwerking met regeringsnivo?
    Uit ervaring weet ik dat vele goede charitatieve of samenwerkings-initiatieven allemaal prive projekten zijn, die wel dankbaar worden ontvangen. Maar ondertussen investeert de regering zelf niets of weinig in de ontwikkeling van de basisbehoeften van de bevolking. En blijft het bij lokale enthousiaste projekten waardoor de bevolking een beter levenspeil creëert.
    Graag wil ik er wat meer van weten.
    Ben zelf een aantal jaren in Gambia geweest, een aantal projekten en vele ideeën en plannen gezien, en gezien dat het kunnen “dragen” van de goede zaak door de bevolking zelf niet altijd een makkelijk iets is, en eveneens de lange termijn adem.

    Alvast dank, veel sukss en graag enig antwoord op mijn vragen / diepgaander info.
    Vriendelijke groet, Lina

  7. Bericht voor de heer Nietsche,

    Vandaag 1 juli zag ik het waterproject op de televisie.
    Natuurlijk besef ik, dat mijn waardering niet zoveel betekent als een prestigieuze prijs.
    toch wil ik hierbij uitspreken, dat ik erg onder de indruk ben van de waterpiramide en de resultaten in ontwikkelingslanden.

    met vriendelijke groet, Anneke Mommers, Hilvarenbeek.

Geef een reactie