Koude douche

Het is inmiddels 20 uur geleden dat wij Niger uit en Nigeria inrijden. Terwijl wij zuidwaarts trekken verandert het landschap om ons heen, de verzengend droge hitte van de Sahel wordt verruild met de drukkende warmte van de natte natuur die het oerwoud aankondigt.
Het vochtiger zuiden
De Nigeriaanse grens brengt ons lachende gezichten en een zeer warm welkom. De mensen, zowel beambten als verkopers zijn gigantisch vriendelijk, wie we ook tegenkomen er is altijd een vriendelijk woord, een “welkom in ons land” en “Fijne en veilige reis!”. Nigeria is het tegenovergestelde van mijn verwachtingen, verhalen over oplichting beroving en kidnapping schieten door mijn hoofd maar vallen niet te rijmen met de houding die de mensen om ons heen aannemen.

Vanaf de grens wordt het alleen maar beter, elk dorp dat we doorrijden stroomt uit en lachende gezichten juichen ons toe. Als wij na 150 km moeten tanken en besluiten onze eigen jerrycans aan te spreken zijn we de happening van het dorp. Binnen 30 seconden heeft zich een menigte van rond de 200 man (Alexander heeft ze geteld) om ons heen verzameld die aandachtig gade slaan hoe de benzine in de tanks van de motoren gutst. Een unieke ervaring.
Tanken is machtig interessant
De afgelopen dagen hebben ons door het armste land ter wereld**, Niger, gevoerd. Opvallend in Niger is dat de armoede lijkt mee te vallen. In de hoofdstad Niamey liggen de straten er goed bij, er bestaan stoepen, zijstraten van de hoofdstraten zijn vaak geasfalteerd en er staan een groot aantal statige grote moderne gebouwen.
Niamey
Dit zijn dingen waar wij inmiddels van opkijken wanneer we ze tegenkomen. In vergelijking met bijvoorbeeld Ouagadougou, Burkina Faso, straalt Niamey meer grandeur en trots uit. Het meest opvallende in deze stad is de promotie van duurzaamheid door de overheid. Door de hele stad staan grote reclame borden met leuzen als: “Stook zuinig, houdt je stad leefbaar.” en “Een klein vuurtje is genoeg voor een klein pannetje.”

Iets wat in Nederland vaak vergeten wordt is de prijs van energie, en dan bedoel ik de prijs uitgedrukt in de hoeveelheid werk die je er voor moet leveren. In Afrika is direct de link te zien tussen energie en prijs. Overal langs de weg wordt hout verkocht en gekocht. Voor het koken van één maaltijd is ongeveer een uur werk, hout zoeken/kopen vervoeren, nodig om genoeg energie te vergaren om te kunnen beginnen met koken. Kopje thee? Vijftien minuten. Gezien de energiedichtheid van hout moet dit elke dag gehaald worden, ook als je in de stad woont moet je elke dag hout gaan kopen. Alles bij elkaar bestaat ongeveer twintig procent van de besteedbare tijd in een dag uit het voorzien in de basis energiebehoefte. Ter vergelijking, een gemiddelde Nederlander werkt ongeveer zes uur per maand om zijn energierekening te kunnen betalen en zal nog drie minuten per maand nodig hebben voor het aansteken van het fornuis, elke dag drie keer. Dit terwijl het energiegebruik van de Nederlander honderdmaal hoger ligt, denk aan verwarming, warme douche, koelkast, magnetron, tv, computer,etc.

Na twee maanden koud douchen begint de verspilling van onze maatschappij langzaam door te dringen. Door de koude douche ga je automatisch minder lang douchen en bespaar je dus niet alleen warmte maar ook nog eens water. Zou iedereen in Nederland koud moeten gaan douchen? Onrealistisch denk ik maar in Niamey besef ik ook hoe makkelijk het soms is om energie te besparen. Als tip van vandaag wil ik dan ook mee geven: Realiseer wat je gebruikt en besef dat energie niet vanzelfsprekend is en dat alles energie kost.
Team op weg naar Niamey
Doenan
**Highest country on the Human Poverty Index, lowest on the Human Development index, highest illiteracy in the world, source: www.wikipedia.org.

10 gedachten over “Koude douche”

  1. Leuk Doenan, eindelijk weer een stuk van jou. Goed stuk en prachtige foto’s. Vroeger heb ik een tijd koud gedoucht, voor de gezondheid. Neem je woorden ter harte.
    Alleen mis ik Sander op de foto’s. Iedereen wil hem natuurlijk zien, na zijn avontuur in Niamey. Bedankt en veel groeten,
    Roos

  2. Goed geschreven Doenan,

    Fantastisch dat jullie de mogelijkheid hebben om deze website regelmatig up to date te houden. Dat dat dan misschien de nodige energie kost zal mij nu nooit meer ontgaan. Zouden jullie, als het even kan, dan kunnen proberen om ons van nog meer fototjes te voorzien (waar blijven de negerinnen?). Dan zal ik mezelf, totdat jullie weer thuis zijn, als tegenprestatie wassen onder een koude douche. Ook al ben ik STINKEND JALOERS….

    Succes gasten,
    reinout

  3. Jongens,

    De site begint er steeds beter uit te zien! Mooi om de verslagen van de projecten te kunnen bekijken. Bo moet jij niet bij de NOS gaan solliciteren?
    Wordt er verder nog een beetje ‘ ontspant ‘ daar ? Hans ik verwacht veel van je.. 🙂
    Bedankt voor deze fijne SOG-momentjes en veel plezier!

    toi toi toi

    Vincent

  4. Hallo Doenan,
    Wat een leuk, gezellig verslag van jullie reis vanuit de woestijn in de richting van het oerwoud. Zelfs zonder de mooie foto’s krijg je het gevoel zelf deelnemer te zijn.
    En dan duikt plots weer de boodschap op: ‘duurzame energie’. Heel knap!
    Vanaf Niamey is het team dus weer compleet. Is Alexander echt zo vermagerd doordat hij een paar weken jullie kookkunst moest missen?

  5. Oprechte empathie voor africanen-meestal met gezond humor en fijne ironie- proef ik in alle jullie verslagen,wat nu bij Doenan een meer serieuse trek heeft!…. Ookbij nodig jullie ons nogmaals om te denken over onze verantwoordelijkheid tegenover ons planeet!! Ik heb het al laang aanvaart,omdat er staat ingebakken in AfricAlive geest! Een goede “koude douche´´ Doenan….! Vicky

  6. Hallo Doenan,
    Een geweldig mooi verhaal, Doenan, complimenten. Als je je verhaal leest dan realiseer ik maar dat wij hier toch in overdreven luxe leven. Koud douchen, brrr. ik moet er niet aan denken. Eeerlijk is eerlijk het is daar wel wat warmer dan hier, dan zou ik er waarschijnlijk ook niet zo”n verschrikkelijk moeite mee hebben. Maar hoe dan ook, het is goed dat we toch regelmatig gewezen worden op de luxe die we hier hebben, en dan maar klagen!!!!Waar praten we over? Hoe staat het eigenlijk met het eten? Laten we eerlijk zijn, dat is toch wel heel belangrijk. Koken jullie veel zelf? Ben benieuwd!! Hoe is het met onze Sander? Daar ben ik zeer benieuwd naar, want we hebben ons aardig zorgen gemaakt. We zijn blij dat hij weer bij jullie is en hoop dat hij en jullie verder niets meer overkomt. Heel veel succes en we kijken vol spanning uit naar jullie verdere avonturen,
    Groetjes aan allemaal, Thea

  7. Hi all,

    Ben zelf nu in Californie met vakantie, daar waar er waarschijnlijk per capita per jaar meer energie wordt verspild dan heel Nigeria in dezelfde periode. Wat heerlijk verfrissend,schokkend en put-your-feet-back-on-the-ground is het om te lezen hoeveel energie daadwerkelijk kost! Aan deze kant wordt er zoveel onnodig verbruikt en verspild omdat alles twee tot drie keer groter is dan nodig en het ‘toch weinig kost’…
    Heel veel groetjes vanuit het grootste energie-vesrpillend land, Irene

  8. Hey Bogdan!
    You talked to me on msn, and I was away:( Sorry bout that: I’m dying to hear more stories of your trip!
    I hope you’re all safe and enjoying the amazing experiences you’ve worked yourselves into. Your last entry sounded very positive, so I’m confident you’re all relaxing a bit after some pretty harsh times.
    Axel’s leaving for Israel soon, and is throwing a little goodbye party tomorrow.. at which you’ll obviously be sorely missed:(
    I’m following all your adventures with loads of enthusiasm and envy:) Keep up the good work!
    love,
    auri

  9. Hallo Africa!!!!
    Na bijna 4 weken vakantie moet ik al jullie belevenissen tot me nemen en ik moet zeggen dat het geen saai gebeuren is geweest. Blij dat alles goed is gekomen. Ik realiseer me terdege dat in vergelijking met de omstandigheden daar, kamperen aan de Tarn bere luxe is en wij noemen dat dan even “back to basic” gaan! Ga vooral zo door, ik smul van jullie avonturen en take care of yourselves!!
    groetje van Carla

  10. Hallo

    Leuk om de avonturen van jullie in Afrika te volgen. Ik blijf zeker terugkomen om de updates te lezen.

    Groeten Michel
    (ex collega van Uudzii)

Geef een reactie