Trans African Highway

Pathfinder en Doenan

Zambia, een dunbevolkt land met maar 14 inwoners per vierkante kilometer, is na de drukke Swahili kust weer totaal anders voor ons. Eindeloze wegen en uitgestrekte groene landschappen met af en toe een dorp bepalen het beeld. Opmerkelijk is de vruchtbare maar niet gecultiveerde grond. In mijn ogen apart als je ziet dat nabijgelegen gebieden worden geplaagd door overbevolking, overbegrazing en houtkap en de daar uit voorkomende droogte. Ik vraag me af waarom dat hier is uitgebleven. Is het land hier toch niet zo leefbaar en vruchtbaar als het lijkt? Waarom was buurland Zimbabwe met waarschijnlijk de zelfde vegetatie en vruchtbaarheid de graanschuur van Afrika en is Zambia dat niet? Misschien ligt het aan het politieke klimaat? Ik weet het antwoord niet, maar als ik zo door Zambia rijd dan denk ik dat dit land zeker potentie heeft om de nieuwe graanschuur van Afrika te worden.

vrachtwagen op de weg

Ons laatste deel van de reis gaat zoals vele delen van de reis over de Trans African Highway. Dit laatste stuk van de belangrijke verbindingsweg tussen Noord en Zuid Afrika wordt voornamelijk gebruikt door vrachtverkeer wat tussen de haven van Dar es Salaam en Lusaka (hoofdstad Zambia) rijdt. De vrachtwagenchauffeurs rijden met hun zwaar beladen trucks de 2000 km vaak zonder goed te rusten en zorgen door oververmoeidheid voor veel ongelukken op dit traject. De rit door het noorden van Zambia word dan ook getekend door verongelukte en uitgebrande vrachtwagens op en naast de weg. Frequent moeten we slalommen om het resultaat van een vreselijk ongeluk. We zijn de stille passerende getuigen en we zien uitgebrande karkassen, in elkaar gedrukte cabines, een lichaam dat roerloos in een plas van bloed ligt en de hysterische menigte daaromheen.

img_7396.JPG

Gelukkig verplicht onze wet vrachtwagenchauffeurs te rusten en is er toezicht opdat het ook daadwerkelijk gebeurd. Hier in Afrika is dat niet zo met alle gevolgen van dien. Naast dat de chauffeurs een groot aandeel hebben in de verspreiding van HIV zijn ze een slapend gevaar op de weg. Lastige jongens die truckers.

Sander