Het Aircobed,

Het Aircobed, ook wel Evening Breeze, is een bed met geïntrigeerd aircosyteem. Deze nieuwe vorm van airconditioning koelt alleen het bed en niet de gehele kamer wat een energie reductie van meer dan zestig procent oplevert.
Koude lucht afkomstig van een airconditionings-unit onder het bed valt van boven op het bed. Een passend muskietennet beschermt hier niet alleen tegen insecten, maar functioneert ook als isolatiemateriaal.
AfricAlive was te gast in de Sefapane lodge in Zuid- Afrika. Hier hebben we samen met Dani, een vluchteling uit Zimbabwe en de eerste medewerker van Evening Breeze, het eerste AircoBed in Afrika gebouwd en geïnstalleerd.

Airconditionings zijn de nummer één energie verbruikers in tropische huishoudens en vakantie huizen. In toerisme bijvoorbeeld wordt bijna tachtig procent van het energie verbruik van een normale kamer door de airco veroorzaakt. Een conventionele airconditioning gebruikt tussen de 1,200 en 2,000 Watts, het gemiddelde verbruik van de Evening Breeze is 400 Watt, wat resulteert in een energie reductie van 61% per kamer. Dit komt neer op 4MWh minder verbruik per jaar wat gelijk staat aan $1000 en 2,5 ton CO2 uitstoot.
Daarnaast wordt er gestreefd naar het gebruik van milieuvriendelijke materialen en bevat het airconditioningssysteem geen chloor.

De eerste bedden staan in lodges op Curacao en in Zuid-Afrika. Wij waren te gast in de Sefapane Lodge nabij het Kruger National Park in Zuid Afrika. Hier hebben wij samen met Danni een Aircobed gedurende 4 dagen gebouwd en geinstalleerd.

Evening Breeze geeft met hun Aircobed weer een heel nieuwe draai aan duurzaam toerisme. Hier worden comfor en energie besparing gecombineerd zodat de standaard behouden blijft maar toch minder energie en geld worden verbruikt.