Morgen is de presentatie van ons boek!

Beste relatie,

Nog maar één nachtje slapen voordat wij ons boek kunnen presenteren.

Details:

Locatie – cafe de Wijnhaven, Delft
Programma
20.00 uur ontvangst
21.00 uur sprekers
21.30 uur borrel
23.00 uur Presentatie opbrengst voor het goede doel in Sierra Leone.
01:00 uur einde

Op de borrel is het mogelijk om het AfricAlive boek te kopen EN te laten signeren! Het boek zal verkocht worden voor 15 euro, hiervan gaat een deel van de opbrengsten naar de LionHeart Foundation ten behoeve van het Sierra Leone project.

Daarnaast zal onze DVD als relatiegeschek aan de aanwezigen worden weggegeven.

Graag tot morgen!

Het AfricAlive team

ERRATUM

Beste relatie van AfricAlive,

In de vorige post op deze blog is ten onrechte gesteld dat de DVD samen met de aanschaf van het boek te verkrijgen is. Dit is niet correct. De DVD zal als relatiegeschek aangeboden worden aan de contacten van AfricAlive en de aanwezigen op de borrel. De DVD zal niet te koop zijn en zal ook nergens te koop aangeboden worden. De reden hiervoor is dat de muziekrechten die wij hebben op de muziek die in de DVD gebruikt is, niet gelden voor commerciele doeleinden. Hoewel wij nooit uit commercieel oogpunt hebben gehandeld en ook de marge op het boek naar een goed project gaat, is het ons niet toegestaan om de DVD samen met het boek te verkopen of zelfs maar samen met het boek kado te doen.

Om deze reden hebben wij gekozen de DVD los aan onze relaties te schenken. Elke relatie met de verkoop van het boek hebben we daarom laten varen. Excuses voor het verkeerde beeld dat dit eventueel geschapen heeft.

Doenan Mager

Het boek en de DVD komen eraan!!

Beste lezers en betrokkenen,

Binnenkort is het precies één jaar geleden dat wij terug zijn gekomen van onze expeditie en de afronding van ons project nadert.

Een jaar lang hebben we met vereende krachten gewerkt aan de realisatie van ons boek en DVD. Het resultaat mag er zijn. Het boek is full colour met meer dan 100 pagina’s aan foto en tekst materiaal. De verhalen nemen u op een soms vrolijke, soms serieuze, maar altijd boeiende toon mee door ons Afrikaanse avontuur. Het boek is gemakkelijk te lezen door zijn opdeling in kleine verhaaltjes, zijn mooie foto’s en professionele lay-out.

De DVD zal u momenten van euforie en van ploeteren laten zien, projecten en avonturen. Bereid u voor op een rollercoaster ride door afrika waarbij u zult moeten lachen maar ook stilstaan bij onderwerpen die ons allemaal aangaan.

Door het fraaie en professionele uiterlijk is de het boek ook als relatiegeschenk te gebruiken. De feestdagen komen er weer aan en met dit boek heeft u een mooi en origineel kado in handen.

De combinatie willen wij u graag aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. De richtprijs momenteel ligt rond de 15 euro voor het boek. De DVD zal gratis verstrekt worden aan relaties van AfricAlive en bezoekers van de borrel op 20 November.

U kunt het boek nu al bestellen door te mailen naar boek@africalive.nl ovv. het aantal boeken en uw contactgegevens. U zult dan binnenkort bericht krijgen over de betaling en verdere verzending.

Huishoudelijke punten:
– De marge op de boeken is minimaal en dient enkel om de onvoorziene kosten te dekken.
– Winst die uit de boekverkoop gehaald wordt zal ten goede komen aan het Sierra Leone project van de LionHeart Foundation dat wij bezocht hebben.
– Mocht u voor maandag bestellen met een minimum afname van 75 boeken dan krijgt u van ons een gepersonaliseerd schutblad kado. (bel 0648273789)
– Mocht u 500 of meer boeken willen dan zullen wij een herdruk regelen met gepersonaliseerd schutblad. (ook dan graag bellen)
– De geplande uitgave datum van het boek is 13 November 2008

Wij zijn blij en trots dat wij het boek binnenkort kunnen presenteren en zien het als een mooie afsluiting van een uniek project.

Doenan Mager

Het Aircobed,

Het Aircobed, ook wel Evening Breeze, is een bed met geïntrigeerd aircosyteem. Deze nieuwe vorm van airconditioning koelt alleen het bed en niet de gehele kamer wat een energie reductie van meer dan zestig procent oplevert.
Koude lucht afkomstig van een airconditionings-unit onder het bed valt van boven op het bed. Een passend muskietennet beschermt hier niet alleen tegen insecten, maar functioneert ook als isolatiemateriaal.
AfricAlive was te gast in de Sefapane lodge in Zuid- Afrika. Hier hebben we samen met Dani, een vluchteling uit Zimbabwe en de eerste medewerker van Evening Breeze, het eerste AircoBed in Afrika gebouwd en geïnstalleerd.

Airconditionings zijn de nummer één energie verbruikers in tropische huishoudens en vakantie huizen. In toerisme bijvoorbeeld wordt bijna tachtig procent van het energie verbruik van een normale kamer door de airco veroorzaakt. Een conventionele airconditioning gebruikt tussen de 1,200 en 2,000 Watts, het gemiddelde verbruik van de Evening Breeze is 400 Watt, wat resulteert in een energie reductie van 61% per kamer. Dit komt neer op 4MWh minder verbruik per jaar wat gelijk staat aan $1000 en 2,5 ton CO2 uitstoot.
Daarnaast wordt er gestreefd naar het gebruik van milieuvriendelijke materialen en bevat het airconditioningssysteem geen chloor.

De eerste bedden staan in lodges op Curacao en in Zuid-Afrika. Wij waren te gast in de Sefapane Lodge nabij het Kruger National Park in Zuid Afrika. Hier hebben wij samen met Danni een Aircobed gedurende 4 dagen gebouwd en geinstalleerd.

Evening Breeze geeft met hun Aircobed weer een heel nieuwe draai aan duurzaam toerisme. Hier worden comfor en energie besparing gecombineerd zodat de standaard behouden blijft maar toch minder energie en geld worden verbruikt.

Nieuwe foto’s, oude verhalen en een nieuw filmpje!

Beste getuigen van ons wel en wee,

Na het lezen over het REAL project in Kenia hebben we weer een aantal leuke items waar we u op willen wijzen. Hoewel het soms wat langer stil is rond AfricAlive zijn wij nog steeds volop bezig. Er zijn 2 grote artikelen verschenen in Motor Magazine en DEZE WEEK ligt Autoweek nummer 29 in de winkel (tot dinsdag) Met een 3 pagina artikel over de expeditie (voor 1,99 heeft u er al één). Momenteel zijn wij hard bezig met het schrijven van ons boek wat naar verwachting in november gepresenteerd zal worden.

Als klap op de vuurpijl kunt u nu genieten van meer dan 800 foto’s op chronologische volgorde op onze volledig verniewde Gallery pagina. Robert-Jan heeft hier keihard zijn best op gedaan en we zijn allemaal trots op het resultaat.

Hieronder staat nogmaals het verhaal van onze ontmoeting met de Centraal Afrikaanse republiek. Een ongelooflijk mooi land, verscheurd door interne spanningen maar met een hoop en doorzettingsvermogen waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen. Het filmpje is inmiddels af en kunt u als eerste bekijken alvorens op uw gemak het verhaal van het bezoek te lezen.

De C.A.R…een stukje T.I.A.

Op dit moment is de boot met onze container stug richting Oost-Afrika aan het varen, waardoor wij genoeg tijd hebben om projecten te verslaan en ons goed voor te bereiden op de resterende 10.000 km richting Kaapstad.

Alle douane formaliteiten rondom het transport van onze spullen per containerboot naar Oost-Afrika namen erg veel tijd in beslag. Dit schiep voor ons toch een mogelijkheid om het oorspronkelijke plan, om naar de Universiteit in Bangui van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) te gaan, uit te voeren.

De reden dat wij toch heel graag naar de CAR wilden afreizen, is om tijdens deze expeditie ook indrukken op te doen van een Afrikaanse Universiteit en te kijken wat er in Afrika actief bestudeerd wordt aan duurzame technologie. Het is voor ons ook leuk om te kijken hoe Afrikaanse studenten het doen in vergelijking met onze situatie in Nederland. Omdat wij alle contacten in de CAR al hadden gelegd via Kolonel Tebiro, de ambassadeur van de CAR in Bonn en een heel programma voor ons was geregeld, was de keuze om toch naar de CAR te gaan, erg makkelijk. Om praktische redenen reisden Doenan en ik per vliegtuig naar de hoofdstad Bangui.

car.jpg

De Centraal Afrikaanse Republiek is zoals vele Afrikaanse landen erg arm, het is een van de minst ontwikkelde landen van Afrika en is geteisterd door instabiliteit in grote delen van het land door rebellie en banditisme. Corruptie is er nog aan de orde van de dag. Het is een land waar mensen vriendelijk zijn en proberen het beste van te maken, maar door de grote problemen die dit land kent, is het moraal erg laag. Met zijn 4 miljoen inwoners is dit land erg dun bevolkt en de meesten wonen dan ook in Bangui.
De CAR is een ontzettend mooi plateau met uitgestrekte velden van gras, rivieren, ongerepte tropische regenwouden, heuvels en herbergt enorme hoeveelheden aan waardevolle grondstoffen.
En hier ligt wellicht ook de tragedie van dit land: Door de aanwezigheid van grondstoffen zoals goud, diamanten en Uranium is de ontwikkeling van dit land jarenlang geremd. Koloniale invloeden die vandaag de dag nog steeds te zien zijn, brute dictaturen die elkaar in rap tempo opvolgden en de corruptie, hebben geen goed gedaan om iets van die natuurlijke rijkdommen te laten doorvloeien naar de arme bevolking.
Maar zoals in vele Afrikaanse landen, maken de mensen er het beste van en hopen ze op betere tijden. Ons bezoek was tot in de puntjes geregeld. Gedurende ons bezoek aan de CAR, had de ambassadeur ons een gewapende soldaat, Pascal, toegewezen die ons overal waar wij heengingen moest bewaken. Omdat de veiligheidssituatie in de CAR op dit moment erg slecht is, stónden wij in de voorbereiding erop dat wij ten alle tijden security mensen mee zouden krijgen. Pascal mocht met ons mee en was echt een goede lobbes die voor de speciale unit van de politie van de CAR werkte en vaak genoeg ministers en de president bewaakt had. Alleen had hij al 3 jaar geen loon meer ontvangen, wat gek is als je zo belangrijk werk moet doen. Misschien is dit dan weer een les hoe dingen in Afrika nu eenmaal gaan.

Vanaf het eerste moment dat wij in Bangui arriveerden, waren wij erg goed ontvangen door ambassadeur Tebiro. Alles was door hem goed geregeld, van de accommodatie, het programmama op de Universiteit tot aan ontmoetingen met ministers van de CAR later die week. Wij waren een klein beetje gespannen om naar dit gevaarlijke land af te reizen, maar waren bij ontvangst al gerustgesteld.
Onze dagen in de CAR werden wij eigenlijk geleefd: Twee volle dagen aan bezoeken en rondleidingen op de universiteit en interviews met de Rector en de decaan, spontane ontmoetingen met ministers en een heuse persconferentie onder de aanwezigheid van de studenten van de Universiteit van Bangui voor de nationale pers, stond er onder andere op het programma. Doenan had zelfs de eer een interview te geven voor de nationale radio en voor het lokale TV kanaal over onze expeditie en de reden van ons bezoek aan de CAR. Wij hadden zelf de uitzending gemist op tv, maar de dag erna herinnerde de mensen op straat ons eraan dat we op tv waren geweest; toen begrepen wij waarom we zo werden nagestaard op straat. Een erg leuke ervaring en een goede ijsbreker bij het contact maken met de lokale mensen.

recteur-universite-de-bangu.jpg

De universiteit van Bangui doet eigenlijk veel op het gebied van duurzame technologie. Zo hebben ze technieken ontwikkeld om op een efficiënte manier olie van de Jatrova plant te extraheren door energie besparing en de lokale boeren te instrueren hoe ze het maximale kunnen halen in de verbouwing van deze plant. Van deze olie kan dan weer een soort biodiesel gemaakt worden voor allerlei toepassingen.
Ook stimuleert de Universiteit studenten zelf duurzame projecten op te zetten. Twee goede voorbeelden hiervan zijn de zonnedroger en de zonnekoker. Met behulp van zon energie en het gebruik van spiegels en een donkere plaat kan zonlicht gebundeld worden om fruit te drogen of voedsel te bereiden. Op deze manier kunnen mensen energie besparen, wat al erg duur is in de CAR en hun fruit langer bewaren omdat het gedroogd is.

Voor ons was dit toch weer een realisatie dat Afrikanen erg bekwaam zijn in het nuttig benutten van schaarse middelen. Schaarste en verlangen naar betere leefomstandigheden zijn een sterke combinatie voor duurzame technologische oplossingen. Ik denk dat wij veel lessen hieruit hebben geleerd van de studenten in de CAR.

De Decaan

De verschillen tussen Afrikaanse studenten en ons was logischerwijs groot. Schoolspullen, de faciliteiten op de Universiteit en de mogelijkheden waren geringer, maar naar ons inzicht was de Universiteit erg vooruitstrevend. Later hoorden wij dat de Universiteit in staking was omdat leraren al maanden geen salaris meer hadden ontvangen en studenten hoopten het curriculum van 2006-2007 eind 2008 af te kunnen hebben. Hoewel er genoeg studenten waren die hun leven in de CAR wilden opbouwen en graag hun diploma wilden halen, is het eigenlijk geen wonder waarom sommige studenten zo graag weg willen uit de CAR als je deze verhalen onofficieel te horen krijgt. Al met al was de CAR een interessante ervaring om mee te maken.

Bogdan

REAL: Re-hydrating the Earth and Arid Landscapes

Aan de voet van de Kilimanjaro nog net in Kenia ligt één van de mooiste stukjes natuur op aarde. Een klein beschermd natuurgebied dat huisvesting biedt aan een groot aantal diersoorten. Omringd door Masai stammen leven de wilde dieren gezamenlijk met Masai vee van dezelfde natuur. Dit is de locatie waar Peter Westerveld van de Westerveld stichting het REAL project heeft geïnitieerd.


Water is schaars en de woestijn rukt op.

Een groot probleem in veel Afrikaanse landen is water management. Zo ook in Amboseli National Park. Het probleem hier kent vele facetten, er is te weinig groen om alle mensen en dieren te voorzien van eten en brandhout. En er is te weinig water om alle wilde dieren en al het vee te drinken te geven. De oorzaak van dit probleem is dat er in het regenseizoen zeer veel regen valt en van de Kilimanjaro het park instroomt. Dit leidt tot overstromingen die stukken grond en planten wegslaan. Door de kleiachtige grond is het voor het water zeer moeilijk om de grond in te dringen. Na de overstroming is de grond dus binnen de kortste keren uitgedroogd en verdorren de planten. De natuur die overblijft concentreert zich om de natuurlijke plassen water die blijven liggen in het park. Alle Olifanten, gazelles, waterbuffalo’s, hyena’s, nijlpaarden, impala’s, zebra’s en andere wilde dieren verdringen elkaar om de waterplassen. Maar ook geiten, ezels en koeien van de lokale Masai stammen moeten leven van hetzelfde water en dezelfde vegetatie. Het is dan ook niet ongewoon dat een geit of koe vertrapt wordt door een olifant. Dit tot woede van de lokale bevolking die dan de Olifant wil doden.


Wild en Vee verdringt zich regelmatig om het schaarse water.

Tot overmaat van ramp gaan de wilde dieren bij bosjes dood tijdens het droge seizoen. Hierdoor neemt de biodiversiteit af en zelfs het Eco toerisme waardoor de inkomsten van de Kenya Wildlife Service achteruit gaan en er dus nog minder geld is voor het behoud van de natuur waar iedereen zo van afhankelijk is.


Water.....


De oplossing van de Westerveld Foundation die in samenwerking met de TU gerealiseerd is, is even simpel als robuust. Zorg dat het water tijdens het regenseizoen vastgehouden wordt. Het plan wat hiervoor uitgewerkt is bestaat uit twee delen, een greppel systeem en een gigantische zanddam. Tijdens de overstromingen loopt het greppel systeem vol met water, dit heeft een tweeledig effect. Ten eerste wordt de kracht van de overstroming afgeremd door het greppel systeem en ten tweede blijven de greppels vol met water staan op het moment dat het water zakt. Hierdoor heeft het water de tijd om langzaamaan de grond in te trekken. Dit heeft een hoger grondwater peil tot gevolgd en zorgt er dus voor dat er meer vegetatie kan groeien in en tussen het greppel systeem door. Het verschil tussen de locatie met greppels en zonder greppels is verbluffend.


Verbluffend effectief.

De zanddam ligt aan het eind van het greppel systeem en vangt het water op van de overstroming. De dam is zo hoog dat een groot water reservoir ontstaat na het regenseizoen. Vanaf het begin van het droge seizoen komen dieren drinken bij de dam. De dam houdt zoveel water vast dat het gehele jaar door water in de dam blijft staan.

De dam en de greppels worden door de lokale bevolking onderhouden in samenwerking met de Kenya Wildlife Service. Door het behoud van de natuur heeft iedereen voordeel. De toerist kan meer wilde dieren zien. De Kenya Wildlife Service heeft als beheerder van het park meer inkomsten. Van het geld wordt het REAL project betaald, onderhouden en uitgebreid. Ook wordt een gedeelte van de inkomsten besteed aan een vergoeding van de lokale bevolking als er een geit of koe vertrapt wordt door een olifant. Hierdoor is de lokale bevolking gebaat bij het natuurbehoud, afgezien van hun persoonlijke inkomsten uit het toerisme door verkoop van voedsel, onderdak, toeristische rondleidingen en kunst. Doordat er meer groen is zal het wild het vee niet meer verdringen of vertrappen. Ook is er meer hout beschikbaar voor bijvoorbeeld koken doordat er meer bos ontstaat.




Voor het bekijken van dit filmpje heeft u Macromedia Flashplayer nodig.

Recentelijk is het REAL project uitgebreid naar een tweede locatie. Een traditioneel dorp wat voor haar overleven afhankelijk is van veehouderij en bijverdient door toeristen de traditionele Masai manier van leven te laten zien. Dit dorp ligt in het midden van een dorre vlakte aan de rand van het Amboseli National Park en werd veelvuldig geraakt door overstromingen tijdens het regenseizoen. Zij hebben de hulp gevraagd van de Westerveld Foundation en de Kenya Wildlife Service om de overstromingen te controleren met een zelfde soort greppel systeem als bij de eerste locatie gegraven is.

De Westerveld Foundation heeft positief gereageerd en de fondsen zijn bij elkaar gekregen om dit tweede project gestalte te geven. Een systeem van vijftien greppels werd twee jaar geleden aangelegd en sindsdien is het dorp niet meer overstroomd. Voorzichtig beginnen de eerste bosjes hun hoofd op te steken in en tussen de greppels. Het resultaat zal pas over een paar jaar goed zichtbaar zijn en plannen voor het rondleiden van vogelspotters in het miniparkje van het dorp zijn al in de maak.


Olifanten in het wild.

Een tweede initiatief, gerelateerd aan het REAL project, vanuit het dorp is het aanplanten van de Atrofa plant tussen de eerste paar geulen. Binnen een aantal jaar wil het dorp ook Atrofa zaden, gebruikt voor het maken van biodiesel, gaan produceren om zo hun afhankelijkheid van veehoeden te verkleinen.


Een stukje cultuur dat maar weinig blanken meemaken.

Concluderend, REAL is een project met winst voor alle betrokken partijen, zelfs de westerse donateurs die dit project mogelijk hebben gemaakt zullen blij zijn om nog jaren op vakantie in Kenia te genieten van de natuur, de wilde dieren en de Masai cultuur. Een fantastisch voorbeeld van duurzame ontwikkeling met winnaars alom.


Trots om over dit project te mogen vertellen!

S4S Project in Tanzania

In Morogoro, centraal Tanzania, bezoeken we ons zevende project. Een student Industrieel Ontwerpen va de TU Delft heeft hier een werkend prototype van een wortel-verwerkings-machine gebouwd, welke boeren en gemeenschappen in Oost-Afrika in staat stelt om hun cassave’s zodanig te bewerken dat ze het kunnen opslaan in tijden van overvloed, en dit weer kunnen gebruiken in tijden van (hongers)nood.
De reden dat AfricAlive dit project bezoekt is omdat een stichting, opgezet door een groep studenten van de TU Delft genaamd Students for Sustainability (S4S), gaat mee-investeren in de nieuwe productielijn van het Tanzaniaanse bedrijf Intermech, zodat deze cassave-machine op een wat grotere schaal gebouwd kan gaan worden. Een van de eisen die wij als expeditie stellen bij het bezoeken van een project is dat het project een duurzaam karakter moet hebben, en dat bleek ook hier zeker het geval te zijn.
Intermech is een Tanzaniaans metaalbewerkingsbedrijf met een omzet van ongeveer $200.000 per jaar en tien man personeel. Intermech produceert allerlei post-harvesting machines, waaronder de door S4S gesteunde cassave verwerkingsmachine (starch extractor). Intermech is opgezet in Afrika, wordt voornamelijk gerund door Afrikanen, en de gemaakte producten brengen een grote verbetering teweeg in het leven van de lokale gemeenschappen. Op deze manier draagt Intermech, met de cassave verwerkingsmachine, op een duurzame manier bij aan de zelfvoorzienendheid van de Tanzaniaanse boeren.
Vanaf Dar es Salaam aan de kust vertrekken Robbert-Jan en ik (Alexander) voor een lange zweterige busreis naar Morogoro. De stad is omringd door bergen, en ziet er op het eerste gezicht droog, maar zeker niet onaardig uit. Om geen tijd te verliezen, besluiten we meteen een taxi te nemen naar de fabriek. Na vijftien minuten rijden zien we een groot gebouw aan een zanderige weg. Op de zijkant van het gebouw staat met grote letters Intermech op haar witte muren. We kregen de laatste dagen geen contact met ons contactpersoon, en we vallen dus onaagekondigd binnen. Het eerste wat we zien is een grote werkplaats, waar op verschillende plaatsen mensen aan het lassen, en andere werkzaamheden aan het verrichten zijn. Een paar kijken er raar op van de witte verschijning, maar al snel hebben we een gesprek in gebrekkig engels met de opzichter, een vriendelijke man. Hij verteld ons dat ons contactpersoon helaas onverwachts naar de VS moest. Een kleine tegenvaller. We leggen snel uit waarvoor we komen, en de man reageert enthousiast. Als we de camera tevoorschijn halen en vragen of we hem mogen interviewen, verdwijnt zijn lach als sneeuw voor de zon. Na wat grapjes van onze kant overwint de man gelukkig zijn verlegenheid snel, en een leuk gesprek volgt.
Het mechaniseren van het process om Cassave wortels te verpulveren tot meel is erg belangrijk omdat het tijd bespaart; tijd die beter gebruikt kan worden voor andere belangrijke zaken. Daarnaast stelt het mechaniseren van het vermalen van de cassavewortel tot meel de boeren in staat om de meel productie te vergroten zodat de boeren een betere competitieve positie hebben op de markt van andere meel producten. Als laatste stelt het mechaniseren van de meelproductie de boeren in staat een hogere kwaliteit, een grotere hoeveelheid en betere continuiteit meel te produceren om aan de industrie te kunnen verkopen.

Na het gesprek laat de man ons buiten zien wat een cassave precies is; een soort van grote, bittere wortel, en hij legt het principe uit van de machine.
Een gepelde en gewassen cassave wordt van boven in de machine gegooid waar deze vermalen wordt. Bij de pulp die ontstaat wordt water toegevoegd en goed geroerd. Hierna wordt de pulp gezeefd, waardoor de cassavevezels gescheiden worden en afgevoerd. Het gezeefde overblijfsel is zetmeel wat alleen nog gedroogd hoeft te worden alvorens het verpakt wordt.
Helaas is er geen machine aanwezig op het moment dat wij langskomen, want de laatste is net naar een plaatsje op de grens met Mozambique verplaatst, maar het principe hebben we in ieder geval begrepen.
Intermech ziet een enorme behoefte aan voedselbewerking. Ze zijn enthousiast om deze machine in productie te nemen maar missen materiaal en startkapitaal om het ontwerp om te zetten naar een commercieel verkoopbaar product. De verkoop loopt nu deels via NGOs die de machines distribueren naar dorpen en de boeren. Het geld ingezameld door S4S komt hier goed van pas, en wij van AfricAlive ondersteunen daarom ook graag dit duurzame initatief.

Project: Mamelodi

Beste mensen,

Wij hebben wat problemen gehad met de blog, maar die zijn nu voor een groot gedeelte opgelost. Hieronder heb ik nogmaals het project uit Zuid-Afrika gepost: Het project van de Gemeente Delft: Mamelodi.

Veel leesplezier toegewenst!

Bogdan

———————->

Het laatste grote project dat wij bezocht hebben, was het gebundelde project in Mamelodi wat een deel van Pretoria (Tshwane) is in Zuid-Afrika. Dit project wordt gesteund door de Gemeente Delft via de stichting Delft-Memelodi wat op een actieve manier een stedenband onderhoudt met dit deel van Pretoria en levens in sloppenwijken probeert te verbeteren.

Sloppenwijken Mamelodi< Dit project belicht twee hele belangrijke thema's die niet zozeer met de directe primaire behoeften te maken hebben, maar meer het sociaal maatschappelijke aspect van duurzaamheid laten zien. Voor een duurzame maatschappij is het ook nodig naar sociaal demografische aspecten te kijken om te beseffen op welke manier een maatschappij ingericht kan worden om als het ware tot een totaalbeeld van de verbeteringen van het duurzame karakter van een maatschappij te komen. Dit project in Mamelodi belicht dus twee belangrijke thema's van deze sociaal maatschappelijke kant van duurzaamheid: 1. Het tegengaan van een extreem hoge werkeloosheid. In Zuid-Afrika is de werkeloosheid in sommige plaatsen gestegen tot wel 50% van de werkbevolking. Het tegengaan van dit aantal met initiatieven die het project in Mamelodi ondersteunt, draagt bij om mensen een kans te bieden zich voor te bereiden op een baan of goede arbeidkansen te creëren voor deze mensen. 2. Het tweede aspect is het proberen een oplossing te bieden voor het tekort aan goede huisvesting voor de armen van de bevolking. De sloppenwijken die Zuid-Afrika zo bekend maken, worden alsmaar groter en dat is nog steeds een probleem. Mensen hebben geen goed onderdak en daar wordt al jaren aan gewerkt om dat terug te dringen. Het tweede deel van het project dat de Gemeente Delft ondersteunt in Tshwane helpt daar aan mee om huizen te creëren en dit probleem tegen te gaan. Clement Ntlailane en Bogdan

Clement Ntlailane is de project coördinator voor het project in Mamelodi. Door de stichting Delft-Mamelodi wordt hij fulltime betaald om dit project te managen, omdat zowel de stichting als de Gemeente Delft erg grote waarde hechten aan de demografische ontwikkeling van dit deel van Zuid-Afrika. Dit gebeurt door mensen met een geestelijke achterstand op te leiden voor een baan of om deze mensen de vaardigheden bij te brengen om anderen weer op te leiden.
Clement is verantwoordelijk voor enkele projecten die vanuit een lokale basisschool worden geleidt. Mensen die direct uit de townships komen en vaak een geestelijke of lichamelijke achterstand hebben, kunnen hier participeren in enkele kleinschalige projecten die hun uiteindelijk een vak moeten leren.

Mensen leren een vak

De initiatieven die hier zijn opgezet zijn: Computer cursussen, broodmakerij, een bakstenenmakerij, een AIDS-awareness toneelstuk in samenwerking met een lokaal cultureel centrum om de problemen van HIV-AIDS op een luchtige manier onder te aandacht te brengen van jongeren, een agricultureel project waar mensen leren hun eigen gewassen te cultiveren, een naaiatelier waar schorten en teddyberen worden gemaakt en een muziekschool.

Vakschool voor naaien

Bij de projecten waar producten gemaakt worden, worden hetgeen wat gemaakt wordt, verkocht om de mensen in opleiding een klein inkomen te geven. Een deel van de winst gaat weer terug het project in om het continuerende karakter van het project hoog te houden en te verzekeren. Zo zijn al honderden mensen geholpen met deze initiatieven en wordt er goed werk gedaan om ook de groep mensen met een achterstand te laten participeren in de maatschappij.

Universiteit van Pretoria

Hulp uit Nederland is niet het enige waar deze projecten op kunnen vertrouwen. De Universiteit van Pretoria is ook een actieve deelnemer in deze projecten door te helpen met vooral kennis. Sommige studies van deze Universiteit hebben in het curriculum voor de studenten een verplicht vak waarbij zij actief de townships in gaan en de lokale mensen helpen in deze projecten. Deze ontwikkeling heeft eigenlijk twee belangrijke effecten. Ten eerste helpen de studenten mee en leren zij een bepaalde vorm van sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar belangrijker is nog dat een deel van de studenten van de vooral witte overheersende populatie van de Universiteit van Pretoria een keer in de sloppen wijken komen en de grote kloof tussen rijk en arm met hun eigen ogen kunnen zien en hiervan kunnen leren.

Kinderen bij het AIDS-awareness toneelstuk

In Tshwane ondersteund de Gemeente Delft actief een huizen project door expertise en kennis van stadsplanning te geven om op een nieuwe manier huizen te bouwen voor de lokale bevolking van de sloppenwijken. Voor ons is het wellicht niet nieuw, maar voor de mensen daar is het even wennen: huizen met etages die zo zijn ontworpen dat de ontwikkelden uit de arme wijken op een efficienteen woonvriendelijke manier met elkaar kunnen leven. Studenten van de TU Delft hebben ook actief bijgedragen aan dit project. Marinda Schoonraad, een medewerker van een lokale organisatie die de TU Delft studenten begeleid heeft, was een van de coördinatoren die dit project actief en op een goede manier heeft gepresenteerd aan de lokale gemeente. Deze gemeente in Tshwane heeft dit project heel enthousiast aangenomen. Wij hebben Marinda geïnterviewd en zij vertelde ons dat door de hulp van de TU Delft en de Gemeente Delft dit project concreet is gemaakt en uiteindelijk is neergezet. Op deze manier zijn duizenden nieuwe en zeer betaalbare huizen gebouwd om het tekort van het aanbod van huizen tegen te gaan. Al deze initiatieven worden lokaal door de mensen zelf gecoördineerd zoals een executive commitee geleid door Pasty Malefo die in direct contact staat met de stichting Delft Mamelodi.

Pasty Malefo en Bogdan

Vanuit Delft coördineert de stichting Delft-Mamelodi het contact tussen de Gemeente Delft en de projecten in Zuid-Afrika en fasciliteert in kennis, expertise vanuit het bedrijfsleven in de regio Delft en met financiële hulp om de projecten te kunnen realiseren. Naar haar zeggen heeft de stichting naast de hulp vanuit Nederland ook nog een andere belangrijke functie: Het fungeren als bruggenbouwer tussen de zwarte en blanke gemeenschap waar nu nog steeds Zuid-Afrika erg hard aan werkt om deze groepen tot elkander te laten komen.
De aspecten van het project in Mamelodi en Tshwane en de hulp die de stichting biedt om de mensen in Zuid-Afrika te helpen, dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van sociale duurzaamheid in Afrika.

Binnenkort volgen de resterende projecten die wij tijdens de AfricAlive expeditie hebben bezocht.

Nieuwe ‘Nieuws’ pagina.

De WordPress weblog, welke het posten van berichten op deze nieuwspagina mogelijk maakt, heeft een update gekregen. Hierdoor hopen we van onze problemen met spam af te zijn. Ook zullen de zoek geraakte berichten opnieuw gepost worden.