AfricAlive: Eindpunt behaald!!

AfricAlive is trots te melden dat het eindpunt van de expeditie is behaald, we zijn in Kaapstad!! Vandaag is het precies 5 maanden geleden dat wij op het terrein van de TU Delft wegreden dit grote avontuur in en nu is het reizen in Afrika voorbij.

AfricAlive in Kaapstad

Het was een reis om nooit te vergeten; schitterende momenten van intensief reizen, het leren kennen van verschillende culturen, mensen en landen, het bezoeken van de 10 verschillende projecten waar we veel van geleerd hebben en het behalen van ons eindpunt Kaapstad, heeft allemaal bijgedragen aan een verwerkelijking van een jongensdroom; van zes jongens om precies te zijn. Als we terug kijken, kunnen we nu al genieten van de verschillende landschappen die Afrika rijk is, de talrijke momenten van contact met de lokale mensen, de mooie initiatieven die als projecten worden ondernomen hier in Afrika en natuurlijk het doen en afronden van deze expeditie. Wij zijn met zijn allen erg vereerd dat wij dit hebben mogen doen en zijn iedereen die ons gesteund heeft, erg dankbaar. Zonder hun was het niet gelukt.

dsc08572sml.jpg

Hier staan we dan in Kaapstad, een stad van wereldformaat. Niet in de zin van zijn omvang of aantal inwoners, maar een stad dat door zijn uniekheid en verschillende aspecten als geen ander is. Als steden bestempeld zouden kunnen worden als een aparte categorie van wereldwonderen, zou Kaapstad er een van zijn. De gemoedelijke sfeer die er hangt, de rijke historie die deze stad zo siert en natuurlijk de ligging, maken deze stad erg bijzonder. Maar Kaapstad is ook een stad van brute tegenstellingen, waar je niet direct mee geconfronteerd wordt, maar als je goed kijkt, duidelijk aanwezig zijn. Deze stad, als zoveel andere plekken in Zuid-Afrika, wordt al zo lang geteisterd door een onbalans in rijkdom en daaruit voortvloeiende demografische problemen, dat iedereen er mee geconfronteerd wordt. Het ene moment sta je in de meest luxueuze winkelcentrum, waar zelfs de ondernemers van de P.C. Hoofdstraat jaloers op zouden worden en het andere moment hoor je de verhalen van arme mensen die dagelijks in hutjes van golfplaat moeten leven en maar net kunnen overleven. Iedereen hier heeft wel een verhaal over berovingen, armoede en onrecht. Dit is de andere kant van de medaille, dit is ook Kaapstad.

img_5782.jpg

Dit zijn de problemen waar dit land mee moet worstelen en voor nu mee moet leven. Het is pas 13 jaar dat dit land is ontwaakt uit een periode van gestructureerde scheiding tussen rassen, maar het is nog steeds een aspect waar iedereen mee kampt. En de kloof tussen arm en rijk en contact tussen bevolkingsgroepen is nog steeds merkbaar. Wij hopen dat de projecten die wij bezocht hebben, kunnen bijdragen aan de vermindering van deze problemen. Wij hebben ondertussen dus twee projecten in Zuid-Afrika gedaan, waarover binnenkort weer een uitgebreide rapportage met film op onze website te bekijken is.

Het eerste project was in Mamelodi, een wijk van Pretoria waar een lokale organisatie gesteund door de Gemeente Delft, arme mensen uit de townships een kans bieden om een vak te leren en dat mee te nemen om anderen te helpen of een baan te zoeken. Zuid-Afrika kampt met een enorme werkeloosheid wat in sommige regio’s tot 50% is gestegen en daarom is het goed dat er iets aan gedaan wordt. Ook ondersteunt het project de aanbouw van nieuwe huizen in de regio om het enorme huizentekort tegen te gaan. Met dit project focussen we meer op de duurzaamheid van sociale ontwikkeling wat net zo belangrijk is als eten en schoon drinkwater. Binnenkort is hierover weer een film te zien op onze site.

img_5566.jpg

Het tweede project in Zuid-Afrika was de installatie van het Aircobed van Evening Breeze in het Sefapane Lodge in het Kruger National Park. Dit bed, wat een initiatief is van twee Delftse studenten, kan een energie besparing genereren van 62% door enkel het bed van airconditioning te voorzien in plaats van het koelen van de gehele kamer. Het team van AfricAlive heeft in het Kruger Park meegeholpen met de installatie van het eerste proefmodel en ook over dit project zullen wij spoedig berichten.

dscf1258.jpg

Maar het verhaal van AfricAlive is nog niet over. We zijn nu bezig met het regelen van de verscheping van onze 3 Yamaha motoren en Nissan Pathfinder naar Nederland en zullen binnenkort weer naar Nederland afreizen om vrienden en familie te begroeten. Daarnaast zullen jullie meer van ons horen als wij weer in het vertrouwde, koude kikkerlandje aangekomen zijn. Meer hierover binnenkort op www.AfricAlive.nl

6 gedachten over “AfricAlive: Eindpunt behaald!!”

  1. Congrats jongens,
    nog een lekkere feest gehouden om het te vieren ?
    IIg nog veel plezier daar toegewenst voor de tijd die jullie daar nog kunnen doorbrengen.
    Mzzls

  2. PROFICIAT!! Het einddoel bereikt!! Ik weet niet hoe jullie het ervaren hebben maar die 5 maanden zijn omgevlogen. Wat een confrontatie, oog in oog met Afrika staan, is oog in oog met jezelf staan. Er zijn vast ontelbare herinneringen om te koesteren, mooie en minder mooie. De armoede die jullie er gezien hebben, zal het meest knagen kan ik me voorstellen. Vreselijke beelden op het netvlies. Maar jullie kunnen WEL zeggen daadwerkelijk te hebben bijgedragen aan een verbetering van sommige situaties. Jullie hebben je gewijd aan het lot van anderen. De mensheid heeft mensen nodig die dingen doen zoals dit. Ik vond het enorm interessant met jullie “meegereisd” te hebben en jullie onderneming heeft mij nog bewuster gemaakt. Reuze bedankt en veel succes met alles wat nog op jullie pad komt! En ook hier…… be careful outthere!! groet Carla

  3. GEFELICITEERD!!
    Ik wou bijna zeggen ‘ik kan me voorstellen dat…’, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Ik kan, ondanks jullie goede rapportages en frequente updates van de site, nauwelijks het gevoel van ‘jullie volgen’ vergelijken met jullie gevoel van ‘wij ervaren’. Jullie zullen vast heel blij zijn dat jullie het hele traject gedaan hebben, dat jullie jullie doel hebben bereikt. De beloning van het volharden, de beloning van je doel aanraken. Maar het bereiken van een moelijk doel heeft vaak een bitter-sweet smaakt, want waar het uiteindelijk om gaat, is de reis ernaartoe. En die is voorbij. Voorbij zijn de avonturen, voorbij is het ervaringen op doen. Maar gelukkig hebben jullie zoveel foto’s gemaakt, film gedraaid. Jullie zullen er nog jarenlang over deze reis hebben (en wij zullen jullie steeds moeten aanhoren), want zolang jullie elkaar hebben zal dat gevoel van reizen en avontuur blijven, de passie sprankelend in jullie ogen.
    Een bitter-sweet moment ook voor ons vanuit thuis. Ik heb jullie avonturen met passie gevolgd, en aan wie wou luisteren verteld. Maar het indirect jullie avonturen beleven is nu voorbij. Maar ik zei bitter-sweet omdat het einde van de reis ook betekent dat jullie terug komen, and that is certainly sweet.
    Veel plezier de laatste dagen en veel succes met het begin van de laatste fase: het afsluiten van de reis.
    Beste avonturiers, a big hug for each of you.
    From Holland with love,

    Irene

  4. chicos!

    Heerlijk om jullie hier in kaapstad te zien. Lekker elkaar inspireren! ik zeg proost…op een top-prestatie, op de energieke, gepassioneerde fantastische mensen die jullie zijn…en vooral…op al het moois dat komen gaat! blijf je grenzen verleggen en dromen waar maken! Travel lots, DO GOOD !hoppa…morgen nog maar biertje doen!? gezellig, liefs FRE

  5. GEFELICITEERD allemaal met jullie mooie resultaat.

    De eerste keer toen jullie in onze All-en Offroad winkel kwamen voor advies nam ik jullie eerst niet 100 % serieus maar in het vervolg gesprek en de fanatieke goede vragen gaf aan dat jullie zeer serieus waren en ik gaf aan dat zo,n avontuur het mooiste in je leven kan zijn.
    Zelf heb ik 19 afrikaanse rally,s gereden en ik weet hoe mooi het is en hoe moeilijk het is om de mooie en soms onbegrijpelijke dingen die je meemaakt te vertellen aan je medemens hier.
    Een deel van mijn leven heb ik in afrika liggen en zelfs mijn vrouw komt uit Dakar.
    Fantastisch wat jullie gepresteerd hebben en dit (kleine) deel van jullie leven kan niemand meer afpakken en zul je de rest van je leven met trots bij je mogen dragen !!!!!!!!!!!!!!!

    “The desert fox ” Arjan Brouwer

  6. Bij het beëindigen van jullie zo geslaagde Afrika-expeditie willen wij het hele TU-Delft team van ganser harte feliciteren.
    Wij hebben intens met jullie meegereisd en meegeleefd. Het was bijzonder interessant, spectaculair, ontroerend of verbluffend, maar altijd uniek.
    Jullie hebben een fantastische prestatie geleverd. En wat hebben we aanvankelijk toch vaak getwijfeld, of jullie wel in zo’n korte tijd alles organisatorisch rond zouden kunnen krijgen.
    Jullie zijn allemaal, individueel maar ook als team glansrijk geslaagd. Nogmaals onze welgemeende felicitaties, en vriendelijke groeten uit Nuenen.

Geef een reactie