Palmolieproject in Sierra Leone

Ik lig nu met de laptop op mijn bed na te denken over de gebeurtenissen van de laatste week. Ik heb het gevoel al maanden van huis weg te zijn. We maken iedere dag zo veel mee, dat we eigenlijk te weinig tijd hebben om alles goed op ons in te laten werken. Ik betrap mezelf erop dat ik soms niet eens meer weet waar we precies zijn. Dan moet ik even nadenken en meestal komt het dan wel weer. Vandaag zijn we in Sierra Leone.

Ferry naar Freetown

Hier bezoeken we ons derde project. Een aantal jaar geleden is de Zwitserse organisatie ‘Swiss Sierra-Leone Development Foundation’ (SSLDF) begonnen met het opzetten van een ziekenhuis in Makeni, in de binnenlanden, en een ander ziekenhuis aan de kust. Door de oorlog, die duurde van 1991 tot 2002, zijn de mensen niet in staat om de kosten voor het ziekenhuis zelf op te brengen en zijn ze dus afhankelijk van geld uit het Westen. Aangezien dit niet duurzaam is, is er een plan bedacht om een palmolieplantage op te zetten waarmee de mensen hier zelf geld verdienen om de ziekenhuizen te onderhouden. Een ander deel van de opbrengsten zijn voor onderwijs.

Ids at the beach

Omdat er wat problemen waren met de uitvoering van dit plan is er vanuit Nederland een nieuwe NGO opgezet, de Lionheart Foundation (LHF). Eén van onze sponsoren, Yacht, steunt dit project financieel en stuurt regelmatig mensen met kennis om te helpen bij de uitvoering.

Alexander met zijn nieuwe auto

We zijn nu in Yele waar er op dit moment een grote palmolieplantage wordt aangelegd, en binnenkort wordt er begonnen met de bouw van een fabriek om de gewonnen palmnoten te kunnen persen. De organisatie werkt samen met lokale boeren die met microkrediet kleine palmpjes kunnen kopen en deze kunnen bewerken op hun eigen stukje land. Uiteindelijk moeten in een straal van dertig vierkante kilometer meer dan duizend boeren palmnoten gaan leveren aan de fabriek. Op deze manier hebben de boeren een stabiel inkomen. Rondom het dorp wordt er ook veel werkgelegenheid gecreëerd. Dit hele project, dat net opgestart is, wordt gecoördineerd door Donald Keus (Don Sierra Leone), de godfather van Makeni. Na vervangend commandant te zijn geweest van de Nederlandse troepen in Afghanistan mocht hij met pensioen. Aangezien hij nog te jong is om achter de geraniums te gaan zitten koos hij ervoor om dit project aan te pakken voor een periode van vier maanden.

Weg naar Makeni

De laatste paar dagen heeft Don ons laten zien hoe de hele organisatie in elkaar steekt. We hebben beide ziekenhuizen bezocht, en gekeken naar de stroom- en watervoorzieningen. Daarna zijn we naar Yele gegaan om te kijken hoe de palmbomen worden gepland, en gezien hoe de olie gewonnen wordt door de lokale bevolking. Dit alles hebben we gefilmd voor de Nederlandse televisie. Daarnaast hebben we een kapotte waterkrachtcentrale bezocht die kapot is gemaakt tijdens de oorlog. Om in de toekomst de palmoliefabriek en de lokale boeren van stroom te kunnen voorzien is er energie nodig; deze zou mogelijk geleverd kunnen worden door de centrale. Wij hebben gekeken wat de schade is aan de centrale, en alles opgemeten, zodat de Delftsche studenten, die over vier weken komen, een verdere inventarisatie kunnen maken om te kijken wat er nodig is om de centrale nieuw leven in te blazen. Het zou een stunt zijn als we in Nederland één of twee bedrijven kunnen vinden die de kosten voor deze centrale op zich willen nemen.

2 gedachten over “Palmolieproject in Sierra Leone”

  1. Hallo Alexander,
    Wat een interessante uiteenzetting van jullie bezoek aan dit project in Sierra Leone.
    Het spreekt destemeer aan, omdat momenteel het proces loopt tegen de veroorzaker van zoveel ellende daar. De man heeft zich gemeld, zoals je wel zult hebben gehoord.
    We begrijpen dat er gefilmd is voor de Nederlandse T.V. Maar wat is het vervolg? Wanneer wordt dat uitgezonden; en in welk kader?
    Vol bewondering en spanning volgen we hier jullie tocht door Afrika.
    Adembenemend!!
    Doe heel veel groeten aan al je ‘collega’s’.
    Nog een geweldige reis!

  2. Als voorzitter van de Stichting Kinderhulp Sierra Leone (een kleine stichting) ben ik altijd zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van het land. Op zich een mooi project, maarhoe zit het met de ontbossing door de aanleg van palmolieplantages? Straks hebben wij de olie die we nodig hebben en heeft Afrika geen oerwoud meer.

Geef een reactie